izvrstan dodatak

Zašto pokretne stepenice imaju četke sa strane? Razlog bi vas mogao iznenaditi

Zašto pokretne stepenice imaju četke sa strane? Razlog bi vas mogao iznenaditi
13.10.2024.
u 19:41
Pogledaj originalni članak

Sigurno ste se barem jedanput u životu zapitali čemu služe četke sa strane pokretnih stepenica te imaju li stvarnu svrhu. Vjerojatno ste čuli bizarne priče o ljudima koji su se ozlijedili dok su koristili pokretne stepenice, ali ih možda niste shvaćali ako to i sami niste doživjeli.

Možda vam je netko rekao da su četke tu da vam očiste obuću, no pravi razlog puno je ozbiljniji od toga. Četke su zapravo izvrstan dodatak jer vjerovali ili ne, oni su sigurnosna značajka i pomažu spriječiti nesreće samom svojom prisutnošću. Poznate jednostavno kao "sigurnosne četke", one su tu da bi spriječile stvari poput vaših cipela i odjeće da ostanu uhvaćene između pokretnih stepenica i bočnih strana balustrade, piše LADbible.

Da ih nema, postojala bi velika vjerojatnost da će vam odjeća zapeti u pokretnim stepenicama, što ne zvuči baš lijepo. Ipak, same četke zapravo su više psihološko nego fizičko odvraćanje. Kada putnik osjeti da mu se četka pomiče po nozi ili odjeći, instinktivno će se odmaknuti sprječavajući da zapne za pokretne stepenice.

Na pokretnim stepenicama je to što se ljudima odjeća i torbe zaglave u njima kada stoje preblizu sa strane", glasi objašnjenje. "Haljina do poda zapela mi je za pokretne stepenice i na njoj su ostale mrlje od ulja/masti koje nikad nisam mogla ukloniti", komentirala je jedna korisnica. 

"Nedavno je moj muž pomogao dami kojoj je suknja zapela na pokretnim stepenicama", dodala je druga. No, mnogi su u komentarima podijelili svoj strah od pokretnih stepenica. "Moja mi se djeca smiju jer i dan danas idem stepenicama!", napisala je jedna korisnica. 

Deflektori suknje nisu postali obvezni sve do amandmana A2 2004. godine. Prema britanskom i europskom standardu BS EN115-1:1995, zahtjev za ugradnjom "deflektora suknje" ili "četki za pokretne stepenice" smanjuje vjerojatnost zaglavljivanja smanjenjem mogućnosti da predmeti uđu u razmak između stepenica i bočne strane balustrade. Također, deflektori skreću široki odjeću dalje od opasnosti da bi se smanjila mogućnost zaglavljivanja.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.