Glasanje završeno iza 19 sati

Zatvorena biračka mjesta za lokalne izbore – građani izabrali novu vlast

Foto: Denis Kapetanović /PIXSELL
Zatvorena biračka mjesta za lokalne izbore – građani izabrali novu vlast
06.10.2024.
u 19:22
Pogledaj originalni članak

Biračka mjesta za glasanje na lokalnim izborima širom BiH su zatvorena u 19 sati. Građani su imali priliku da glasaju jutros od 7 sati, a detaljnije informacije o rezultatima se očekuju tijekom noći. Središnje izborno povjerenstvo BiH je najavilo kako će u 21 sat održati konferenciju za medije gdje će se znati više informacija o izlaznosti. Do 15 sati je glasalo 34,98 posto birača, što je na razini izlaznosti od općih izbora, ali manje od prošlih lokalnih izbora. Izbori se nisu održali u pet poplavom pogođenih općina - Jablanica, Konjic, Kreševo i Kiseljak i Fojnica.

U tim općinama, kako su najavili iz SIP-a, odluka o održavanju izbora će se donijeti nakon što se za to steknu uvjeti, odnosno za najmanje sedam, a najviše 30 dana. Građani su imali priliku da biraju vijećnike u općinskim i gradskim vijećima, odbornike u skupštinama općina i gradova, načelnike ili gradonačelnike te zastupnike u Skupštini Brčko distrikta. SIP BiH je ovjerio ukupno 296 političkih subjekata za lokalne izbore, od toga 110 političkih stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata nacionalnih manjina i devet listi nezavisnih kandidata.

Ovjereno je ukupno 26.089 kandidata, od čega su 25.703 bili kandidati za vijeća, skupštine općina i gradova te Skupštinu Brčko distrikta. Kad je riječ o kandidatima za načelnike, odnosno gradonačelnike, bilo je prijavljeno 386 kandidata, od čega 29 žena. Pravo glasa su imala 3.400.204 birača, od čega ih je 44.789 bilo registrirano da glasa izvan Bosne i Hercegovine.

Novost u ovom izbornom procesu jeste da su se prvi put održali prema novim izbornim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.