KŠC “Don Bosco”

Žepački srednjoškolci napravili zdravu grickalicu - čips od jabuke

03.11.2020.
u 20:04
Pogledaj originalni članak

Spravljanje prirodne kozmetike, čipsa od jabuke, prirodne hrane za biljke, ekoloških sredstava za čišćenje, etiketa za ekološke proizvode aktivnosti su koje su učenici i mentori KŠC-a “Don Bosco” iz Žepča proveli tijekom realiziranja projekta “Ekoškola”. U njemu su mogli sudjelovati djeca i mladi od 11 do 30 godina, piše Večernji list BiH

U pisanju projekta, njegovoj organizaciji i realizaciji sudjelovale su Sara Mrkonjić, Doris Šupuković, Ivana Džambo i Ana Galić te profesorice Slavica Jukić i Antonija Jukić. Projekt je osmišljen kao nastavak prošlogodišnjeg čiji je cilj bio naučiti mlade kako smanjiti onečišćenje životne sredine i pozitivno djelovati na očuvanje okoliša malim promjenama u svakodnevnim navikama.

Bogato iskustvo

Radionicama koje je vodila profesorica Slavica Jukić obuhvaćena je proizvodnja prirodnih deterdženata, prirodne paste za zube od gline s kaduljom i čajevcem te proizvodnja prirodnih dezodoransa. Kako mentorica objašnjava za Večernji list, korištenjem tih proizvoda smanjuje se zagađenje voda, utječe na smanjenje koncentracije freona, uzročnika stvaranja ozonskih rupa, a smanjuje se i unošenje kancerogenih i toksičnih kemikalija u organizam. - Naša škola ima vrlo bogato iskustvo u provođenju projekata iz područja ekologije. Teme su bile vrlo različite - od recikliranja, očuvanja endemičnih vrsta, akcija čišćenja onečišćenog okoliša, uređenja javnih površina do promoviranja korištenja potencijala ljekovitog bilja u kozmetici i prehrani kako bi se očuvao okoliš od štetnih kemikalija te smanjilo širenje patogenih organizama koji postaju sve veća prijetnja za čovječanstvo. Naime, patogeni mikroorganizmi sve su otporniji na antibiotike i budućnost u borbi protiv ovih štetnika svakako je u velikom potencijalu koji se krije u prirodi i zbog toga briga o okolišu mora biti još puno veća - objasnila nam je profesorica Jukić. U drugom dijelu radionica, koje je vodila profesorica Antonija Jukić, proizveden je čips od jabuke i skrenuta je pozornost sudionika na pojavu prekomjerne težine među djecom i mladima. Mladi su podučeni važnosti kompostiranja i načinu na koji se formira kompostna hrpa. Tim povodom odlučeno je po školi postaviti koševe za biootpad, a u vrtu škole nalazi se središnji komposter. Kako su učenici prihvatili radionicu koja je vezana za izradu čipsa, jesu li neki već promijenili životne navike, ali i kako su ga pravili, kazala nam je profesorica Antonija Jukić. - Učenicima je radionica bila zanimljiva i poučna, ali ako ćemo suditi po onome što učenici jedu za užinu na odmoru, mislim kako ipak nije došlo do promjene u njihovim prehrambenim navikama. - Za izradu čipsa koristili smo jabuke i cimet. Jabuke je potrebno narezati na ploške debljine 2-3 mm i nakon toga smo ih stavljali u dehidrator za hranu. Jabuke smo u njemu sušili tri sata na temperaturi od 65 °C, a nakon toga se temperatura smanjuje. Čips smo nakon sušenja pakirali u OPP (celofanske nap. a.) vrećice i izrađivali etikete.

- Ovih dana naša škola prijavila se za još jedan ekološki projekt pod nazivom “Misli o prirodi” koji provodi Centar za promociju civilnog društva. U sklopu navedenog projekta provodi se i certifikacija škola kako bi dobile status ekoškola. Ako budemo izabrani u uži krug, bit će to jako dobra prigoda da sredstva i znanje uložimo u ekološko osvješćivanje mladih generacija, ali i dobrobit cjelokupnog društva - kazala je profesorica Slavica Jukić.

Nabava ambalaže, sirovine...

Inače, radionicama je obuhvaćeno 39 sudionika srednjoškolaca. Projekt su podržali Općina Žepče i Fondacija Mozaik preko Zajednice za aktivizam i poduzetništvo mladih Lonac.pro, uz financijsku potporu švicarske vlade i švedskog Veleposlanstva u BiH te drugih financijskih partnera, a kroz njega su nabavili ambalažu, sirovine i destilator za vodu.•

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.