Severe Weather

Zima bez snijega? Objavljena prva dugoročna prognoza, jedan dio Europe uživat će u 'bijelim radostima', a ostali...

Zima bez snijega? Objavljena prva dugoročna prognoza, jedan dio Europe uživat će u 'bijelim radostima', a ostali...
23.09.2024.
u 15:10
Oborine će u Europi biti neujednačene tijekom zime. U zapadnim i jugozapadnim dijelovima očekuje se sušnija zima, s manje kiše i snijega nego obično. Nasuprot tome, sjeverni dijelovi Europe dobit će više oborina nego što je prosječno, što može uključivati kišu i snijeg
Pogledaj originalni članak

Andrej Flis, meteorolog s platforme Severe Weather, objavio je dugoročnu prognozu za nadolazeću zimu, predviđajući slabu zimu zbog slabije La Niñe, fenomena koji donosi hladan zrak. U prognozi su korištena tri sezonska modela: ECMWF (Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze), UKMO (Meteorološki ured Ujedinjenog Kraljevstva) i NMME (Sjevernoamerička mješavina modela), a za područje Europe značajna su prva dva navedena.

Model ECMWF predviđa da će veći dio Europe imati toplije temperature od prosjeka, što je rezultat visokog tlaka koji dolazi s Atlantika. Oborine će u Europi biti neujednačene tijekom zime. U zapadnim i jugozapadnim dijelovima očekuje se sušnija zima, s manje kiše i snijega nego obično. Nasuprot tome, sjeverni dijelovi Europe dobit će više oborina nego što je prosječno, što može uključivati kišu i snijeg. U središnjoj Europi predviđaju se prosječne količine oborina, dok će Skandinavija doživjeti veće snježne padaline zbog niskog tlaka zraka i mlaznog toka, koji donose hladniji zrak i oborine. 

UKMO model također pokazuje uzorke slične ECMWF-u. Razvio ga je Met Office Ujedinjenog Kraljevstva, odakle potječu inicijali UKMO. Ova prognoza pokazuje očekivani uzorak La Niñe, što znači da i on očekuje "slabiju zimu" u većem dijelu Europe. Model pokazuje više oborina nad sjevernom i dijelovima srednje Europe, ali manje nad južnim dijelovima ispod područja visokog tlaka.

No, jedan vrlo važan čimbenik može promijeniti tijek zime u bilo kojem trenutku, a to je stratosferski polarni vorteks. Za razliku od La Niñe, koja djeluje tijekom dužeg perioda, polarni vorteks je više podsezonski pokretač. Polarni vorteks pojavljuje se svake jeseni i igra ključnu ulogu u razvoju vremena tijekom zime i od zime prema proljeću.

Polarni vorteks je snažni zrak koji se okreće iznad polarnih regija, obuhvaćajući cijelu sjevernu hemisferu, od tla pa sve do visine od više od 50 kilometara. Kada je polarni vorteks jak, zadržava hladan zrak na polovima, što može rezultirati blažim vremenskim uvjetima za veći dio Sjedinjenih Država i Europe. Ako je polarni vorteks slab, to može poremetiti tok vjetrova poznat kao mlazna struja. U tom slučaju, hladan zrak može lako pobjeći iz polarnih područja prema jugu, što često donosi hladnije vrijeme u Sjedinjene Države i Europu.

Jedan od faktora koji može uzrokovati slab polarni vorteks je stratosfersko zagrijavanje, koje se može dogoditi zbog klimatskih pojava poput La Niñe. La Niña ima visoku vjerojatnost (65-70%) da dovede do ovakvog zagrijavanja, što može dovesti do promjena u vremenskim obrascima. Tako da, ako volite hladnoću, slab polarni vorteks može biti dobra vijest za vas.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.