Iako su krastavci dostupni tijekom cijele godine, najbolje vrijeme za uživanje u njima su ljetni mjeseci. Kad su na vrhuncu sezone, krastavci su malo svježiji i ukusniji, te su neizostavni u ljetnim salatama, namazima, pa čak i u smoothiejima, kako prenosi Real Simple.
Ako ste ikada primijetili da vašim krastavcima ističe rok trajanja samo nekoliko dana nakon što ste ih donijeli s tržnice, to bi moglo biti zbog načina na koji su pohranjeni. Mnogi krastavci kupljeni u trgovini imaju voštani sloj koji im omogućuje duži rok trajanja, ali pravilna pohrana ključna je za produživanje njihovog vijeka trajanja.
Većina ljudi baca krastavce u ladicu hladnjaka, što i nije najgora opcija, ali postoji jednostavan trik koji će ih duže održati svježima. Zamotajte cijeli krastavac u plastičnu foliju i zatim ga spremite u hermetički zatvorenu posudu.
Plastična folija djeluje kao štit i zadržava vlagu, što sprječava sazrijevanje. Nakon što isprobate ovu metodu, bit ćete ugodno iznenađeni kada vidite da su vaši krastavci još uvijek hrskavi i do tjedan dana kasnije.
Ako krastavce prethodno narežete, nemojte ih stavljati u plastičnu vrećicu osim ako ih ne planirate pojesti u istom danu. Umjesto toga, zamotajte ih u vlažni papirnati ručnik i zatim ih čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana.
Zadržavanje vlage ključno je za održavanje svježih kriški krastavca što je duže moguće.