KORISNO

Znate li koliko dugo piletina može biti u zamrzivaču? Evo što kažu stručnjaci

Znate li koliko dugo piletina može biti u zamrzivaču? Evo što kažu stručnjaci
25.03.2023.
u 19:20
Smrznuta će perad u zamrzivaču na vrhuncu svoje svježine biti tijekom prva dva do tri mjeseca, kažu stručnjaci.
Pogledaj originalni članak

Možda se čini da neka hrana može u zamrzivaču trajati vječno, naravno sve ima svoj rok trajanja i, premda definitivno može produljiti vijek mnogih namirnica, sa zamrzavanjem treba biti pažljiv.

Koliko je dugo dobra zamrznuta piletina?

Prema stranici američkog Ministarstva zdravstva FoodSafety.gov komade piletine (tj. batke, krilca, prsa) možete čuvati u zamrzivaču do otprilike devet mjeseci, dok cijelo pile može tamo stajati i do godine dana.

"Ipak, obično za nekih dva mjeseca vidimo promjene u teksturi i okusu piletine", kaže glavni kuhar Agnes Restaurant & Cheesery Thomas Tilaka Kalb.

Ipak, ako imate visokotehnološki profesionalni zamrzivač i možete podesiti temperaturu da radi na 0 °F ili - 17 °C, prema američkom Odjelu za zdravstvo, hranu možete držati u njemu neodređeno vrijeme. 

"Tehnički gledano, sirova piletina - ako je pravilno umotana i pravilno skladištena - čuva se gotovo neograničeno dugo", kaže kuhar Kalb. "Ali nikada ništa ne želite zamrzavati na dulje od dva mjeseca. Nakon toga, primijetit ćete veliku degradaciju okusa i teksture."

S njim se slaže i prehrambeni znanstvenik i autor knjige 150 odgovora na pitanja o hrani, dr. Bryan Quoc Le.

"Sve dok piletina nije kontaminirana i s njom se ispravno rukovalo prije zamrzavanja, neograničeno je dugo sigurna za jelo nakon smrzavanja", rekao je dr. Quoc Le. 

Ipak, on također napominje da će smrznuta perad u zamrzivaču na vrhuncu svoje svježine biti tijekom prva dva do tri mjeseca.

Kako zamrzavati piletinu i održavati je svježom?

"Zamrzavajte samo svježe meso, zamrzavanjem se nikada neće spriječiti rast štetnih bakterija", savjetuje kuhar Kalb. "Pazite da piletinu čvrsto zamotate i stavite u hermetički zatvorenu posudu ili vrećicu."

"Kada zamrzavam piletinu, prvo je čvrsto zamotam u plastičnu foliju. Nakon toga stavim sloj aluminijske folije kako bih spriječila opekotine u zamrzivaču", objašnjava Maggie Turansky, programerka recepata i voditeljica No Frills Kitchen. "Onda meso volim staviti u vrećicu za zamrzavanje koja se može opet zatvoriti i provjerim je li uklonjen sav zrak prije nego označim i datiram", objasnila je.

Kako možete znati je li smrznuta piletina još dobra?

"Kao i kod svake provjere mesa, morate se osloniti na svoja osjetila", kaže kuhar Kalb. "Dobro pregledajte proizvod i uvjerite se da nije promijenio boju, a zatim pomirišite nakon što se odmrzne. Ako nema zabrinjavajućih aroma, nastavite pipati kako biste bili sigurni da niti jedan rub nije čvrst ili osušen zbog spaljenosti u zamrzivaču".

"Nakon odmrzavanja, ako piletina izgleda i miriše normalno, vjerojatno je sigurna za jelo", dodaje Jessica Randhawa, glavna kuharica i vlasnica The Forked Spoon. "Međutim, ako odmrznuta piletina izgleda ili miriše 'sumnjivo', najbolje da je bacite", objasnila je.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.