Znate li zašto profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno pećnice?

Foto: Pixabay
Znate li zašto profesionalci stavljaju papir za pečenje na dno pećnice?
20.10.2024.
u 11:00
Pogledaj originalni članak

Stavljanje papira za pečenje na dno pećnice možda zvuči kao neobično, ali je to zapravo trik koji koriste i profesionalni kuhari – i to s dobrim razlogom. Ako volite kuhati i želite da vaša jela budu vrlo blizu onima iz restorana, uz umijeće i ljubav prema kuhanju potrebni su vam i mali trikovi, a neki od njih stvarno rade značajnu razliku.

Jedan od takvih savjeta je i micanje rešetke i stavljanje papira za pečenje na dno vaše pećnice prilikom termičke obrade hrane u njoj. Pećnicu je potrebno jako zagrijati, na 250 stupnjeva. Bitno je prije toga provjeriti ima li vaša pećnica ventilacijske otvore na dnu jer u tom slučaju ovakav način pečenja ipak neće biti moguć.

Umjesto da hranu pečete na rešetki, stavljanje posude za pečenje direktno na dno pećnice omogućuje intenzivniji i ravnomjerniji prijenos topline. Na dnu pećnice toplina cirkulira bolje i hrana se brže i ravnomjernije peče, što je idealno za jela poput pizza, kruha ili pečene peradi ili povrća kada želite onu savršeno hrskavu koricu. Profesionalci to znaju – i zato često koriste ovu tehniku, piše zadovoljna.hr.

Manje prskanja i zagaranja

Papir za pečenje dodaje još jednu važnu prednost – štiti vašu pećnicu od masnoće, sokova i ostataka hrane. Ovaj jednostavan trik olakšava čišćenje i sprječava neugodne mirise koji mogu nastati kada se masnoća zapeče na dnu. Također, sprječava direktan kontakt hrane s metalnim dijelovima pećnice, čime se smanjuje rizik od zagaranja i prskanja.

Osim toga, kada uklonite rešetku i pečete na dnu, hrana se nalazi bliže izvoru topline, što znači da će se brže karamelizirati i poprimiti bogatiji okus. Ovo je posebno korisno kod pečenja povrća, mesa ili tijesta – ma za sve što zahtijeva hrskavost izvana i sočnost iznutra. Profesionalni kuhari ovime postižu zlatnu, hrskavu koricu koju je teško dobiti pečenjem na srednjoj rešetki.

Ukratko, pečenje na dnu pećnice uz papir za pečenje donosi bolje rezultate, kraće vrijeme pečenja i puno manje stresa prilikom čišćenja.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.