donesena presuda

Županijski sud u Mostaru potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK

Županijski sud u Mostaru potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK
03.10.2024.
u 16:04
Svojom presudom Županijski sud u Mostaru je još jednom potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK u postupku rješavanja pitanja otkupa električne energije po garantiranim otkupnim cijenama iz mikro postrojenja
Pogledaj originalni članak

Županijski sud u Mostaru je 18. rujna u pravnoj stvari tužitelja “Comex“ d.o.o. Tešanj i pravnoj stvari tužitelja Obrt “SOLAR ENERGO BATISTA“, protiv tuženog Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) donio presude kojim su odbijene žalbe tužitelja i potvrđene prvostupanjske presude.

Protiv Operatora za OIEiEK je, u pravnoj stvari tužitelja 'Comex' d.o.o. Tešanj, podnesena tužba kojom je zatraženo da Operator za OIEiEK tužitelju isplati „(...) razliku između garantirane i referentne cijene za isporučenu i proizvedenu električnu energiju iz obnovljivih izvora energije u mikro postrojenju za razdoblje od 1. lipnja 2021. godine do 28. veljače 2022. godine (...)“, bez da je prethodno, tuženom, od strane Operatora za OIEiEK dodijeljen status privilegiranog proizvođača, odnosno bez da su Operator za OIEiEK i tuženi 'Comex' d.o.o. Tešanj imali zaključen ugovor o otkupu električne energije po garantiranim cijenama, priopćeno je iz Operatora za OIEiEK.

U pravnoj stvari tužitelja Obrt „SOLAR ENERGO BATISTA“, protiv Operatora za OIEiEK je podnesena tužba kojom je zatraženo da sud utvrdi „ (...) da je „SOLAR ENERGO BATISTA“, (...) stekao uvjete da sa (...) Operatorom za OIEiEK, (...) po rješenju tuženog (...) zaključi Ugovor o otkupu električne energije po garantiranoj otkupnoj cijeni (...)“, a sve na osnovu rješenja, za koje su Općinski sud u Mostaru i Županijski sud u Mostaru, utvrdili da isto nije validno iz razloga što je potpisano od strane osobe koja je razriješena dužnosti direktora.

Također, Županijski sud u Mostaru je utvrdio da je ovo rješenje doneseno uz pogrešnu primjenu materijalnog prava, te nepravilnom primjenom člana 23. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i suprotno Zaključku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine od 17. rujna 2020. godine.

"Slijedom naprijed navedenog, svojom presudom Županijski sud u Mostaru je još jednom potvrdio zakonito postupanje Operatora za OIEiEK u postupku rješavanja pitanja otkupa električne energije po garantiranim otkupnim cijenama iz mikro postrojenja", zaključili su iz Operatora za OIEiEK.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.