SARAJEVO

Zvizdić: Obustaviti prodaju zgrade BHRT-a i pronaći održivo rješenje za financiranje javnog servisa

Zvizdić: Obustaviti prodaju zgrade BHRT-a i pronaći održivo rješenje za financiranje javnog servisa
24.09.2024.
u 19:04
Pogledaj originalni članak

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić izjavio je da nevjerojatno zvuči vijest da je Općinski sud u Sarajevu za sutra zakazao dražbu na kojoj se planira prodati zgrada BHRT-a, s ciljem izmirenja duga prema Europskoj radiodifuznoj uniji (EBU) od 16 milijuna maraka, te da je u ovakvoj situaciji potrebno i neophodno zaštititi državnu imovinu Bosne i Hercrgovine i odgoditi zakazanu dražbu.

Smatra da nije dovoljno samo odgoditi dražbu, jer time nismo riješili suštinu problema, a to je imperativna potreba pronalaska održivog modela trajnog financiranja BHRT-a i drugih javnih servisa, te donošenja novog i adekvatnijeg Zakona koji uređuje rad javnih servisa.

- Naime, u konkretnom slučaju želi se prodati imovina vrijedna preko 170 milijuna KM, radi namirenja duga od 16 milijuna KM. U slučaju da BHRT ima održiv i stabilan izvor financiranja ne bi bilo potrebe za izvršenje i naplatu duga putem prodaje nekretnine u državnom vlasništvu, jer bi BHRT bio u stanju samostalno ispunjavati svoje obveze - naveo je Zvizdić.

Naglasio je da zakazana dražba i eventualna prodaja nekretnine ne može sa pravne strane proizvoditi pravne učinke jer je na snazi Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine koji propisuje da je ništava svaka odluka, akt, ugovor ili bilo koji drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom suprotno odredbama ovog zakona.

- S tim u vezi, uvjeren sam da eventualna prodaja neće moći biti realizirana, a postoji i utvrđena praksa Ustavnog suda BiH koji je do sada stavljao izvan snage svaku odluku kojom se želi neovlašteno raspolagati državnom imovinom BiH koja je pod zabranom raspolaganja. Primjer je zadnja Odluka Ustavnog suda BiH kojom se obustavlja prodaja nekretnina u vlasništvu RS koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina - rekao je Zvizdić.

Poručio je da je u cilju privremenog, ali i trajnog rješenja ovog problema potrebno putem Pravobraniteljstva BiH zatražiti odgodu zakazane dražbe i istovremeno OHR mora biti spreman da hitno reagirati i zaštiti državnu imovinu BiH.

Zvizdić tvrdi da u međuvremenu, resorno Ministarstvo prometa i veza BiH treba pripremiti i u parlamentarnu proceduru putem Vijeća ministara BiH uputiti novi Zakon o javnom RTV sustavu BiH kojim će se sustavno riješiti financiranje javnih servisa, a time će biti omogućeno i vraćanje spornog duga od strane BHRT prema EBU, kao i drugim povjeriteljima.

- Po uzoru na raniju praksu, a imamo dobar primjer iz perioda ranijeg Vijeća ministara kojim sam predsjedao, kada je na prijedlog tadašnjeg ministra prometa i veza odobreno 700.000 eura za vraćanje duga prema EBU, potrebno je pronaći modalitet da se i dalje nastavi sa vraćanjem duga iz tekuće proračunske rezerve Vijeća ministara BiH i iz drugih izvora, te planirati ova sredstva u Zakonu o Proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za narednu godinu čime ćemo zaštititi BHRT od ovakvih i sličnih sudskih odluka - naveo je Zvizdić.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.