"Zvoni" li vam ponekad u ušima? Ovo bi mogao biti razlog

"Zvoni" li vam ponekad u ušima? Ovo bi mogao biti razlog
03.10.2024.
u 14:15
"Obično traje manje od minute, ali ako se javlja češće ili dulje, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg", rekao je liječnik
Pogledaj originalni članak

Sigurno vam se barem jednom dogodilo da vam tijekom obavljanja svakodnevnih aktivnosti počne "zvoniti" u ušima. Iako u početku može djelovati prilično alarmantno, radi se o iznenađujuće čestoj pojavi. Jedan medicinski stručnjak na TikToku je izjavio da je 75 posto ljudi ovo doživjelo barem jednom u životu, piše LADbible.

"Ovo je ljudski ekvivalent isključenja s mreže, prolazni šum u uhu, nazvan 'SBUTT', što je kratica za 'iznenadni kratki jednostrani prolazni tinitus'. Srećom, to ne znači da se nešto loše događa", objasnio je doktor Kunal Sood iz SAD-a. Prema liječniku, to možete zamisliti kao "nasumično trzanje uha", međutim, nedostatak sna, stres, kofein ili infekcija mogući su čimbenici rizika za SBUTT. 

"Obično traje manje od minute, ali ako se javlja češće ili dulje, to bi mogao biti znak nečeg ozbiljnijeg. Tada posjetite svog liječnika", objasnio je Sood. "Mozak mi se sigurno često ponovno pokreće lol", "Uvijek smo mislili da se to događa kad netko loše govori o tebi", "Suočio sam se s tim barem jednom ili dva puta u posljednjih godinu dana, a u mom slučaju to je bilo zbog jakog stresa", samo su neki od komentara ispod videozapisa. Tinitus može zvučati poput zvonjave ili šištanja u uhu, a može uzrokovati i pulsiranje uha. Liječnika opće prakse trebalo bi posjetiti ako su simptomi redoviti ili se pogoršavaju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.