Berba grožđa u Hercegovini privodi se kraju. Vinogradari trljaju ruke zbog visokog postotka sladora, dok istodobno kukaju kako će njihova burad ove godine ostati poluprazna.
Tek polovica padalina
- U malim vinogradima berba će se uglavnom završiti već krajem ovog tjedna dok će kod vinogradara koji imaju velike komplekse i imaju punionionice to potrajati još desetak dana, oni su limitirani svojim kapacitetima. A što se tiče uroda, u broćanskom dijelu, gdje je i najviše vinograda, tijekom cijele vegetacije palo je oko 150 litara kiše po četvornom metru, a prosjek je skoro dvostruko veći. To je razlog što je prinos dosta manji, ali će zato vina biti iznimno jaka. Podbacit će mladi vinogradi, dok će grožđe u starim vinogradima ove godine dati jednu od najboljih vina -, kaže Mladen Gašpar, dipl.ing. agr. i stručni savjetnik za vinogradarstvo u Federalnom agromediteranskom zavodu Mostar. Prema procjenama u BiH je pod vinogradima 3.500 do 5.000 hektara zemljišta, gdje bi trebalo ubrati tridesetak tisuća tona grožđa. No, veliki broj vinograda koji nisu u sustavu navodnjavanja jedan su od razloga što će se manje ubrati i do desetak tisuća tona.
Manje iz uvoza
Kao i ranijih godina tako i ove Hercegovinom, oazom kvalitetnih vina, već kruže kombiji s grožđem iz Makedonije nudeći grožđe po cijeni i manje od jedne marke po kilogramu dok domaći proizvođači računaju da se ispod 1,5 KM po kilogramu grožđe ne isplati prodavati. Ove godine ih je nešto manje. Jedni vjeruju da je to zbog sve plićih džepova, drugi tvrde da više ni vinarije ne žele sebi stvarati negativnu reklamu a treći opet da je kontrola sve jača.
Berba grožđa
Vino od grožđa ubrano iz starih vinograda moglo bi se pamtiti
Gašpar: U malim vinogradima berba će se uglavnom završiti krajem tjedna dok će kod vinogradara koji imaju velike komplekse potrajati još i desetak dana