Novi podvodni filmov

Filmovi iz cijelog svijeta na četvrtom izdanju Neum Underwater film festivala

01.08.2024.
u 14:17

Grad Neum domaćin je Neum Underwater Film Festivala koji će započeti 23. kolovoza u hotelu Zenit.

Festival je osnovan s dubokim poštovanjem prema prirodi, a s ciljem prikazivanja različitih oblika umijeća snimanja podvodnih filmova, bez obzira na korištenu opremu za kameru ili razinu vještine filmaša, priopćili su organizatori.

Četvrto izdanje Neum Underwater Film Festivala donosi nove podvodne filmove, a organizatori kažu da je barem 50 posto trajanja filma snimljeno pod vodom. Stoga su pozvali sve entuzijaste, bilo amatere ili profesionalce, na sudjelovanje.

''Za poslati film na ovaj festival ne trebate biti profesionalni ronilac, bitna je ideja, ljudi i priroda. Blijeda ideja o 'podizanju svijesti u očuvanju prirode' ovdje nije prisutna, ovdje Festival konkretno i na najbolji način ukazuje na čuvanje mora, jezera i rijeka'', poručili su organizatori.

Kažu da je Neum Underwater Film Festival najprepoznatljiviji u Francuskoj, a da su dokaz za to art - underwater filmovi, kojih je samo iz Francuske ove godine pristiglo preko 70.

U žiriju će, navode, biti predstavnici medija, ronioca, redatelja i aktivista, a imena će biti predstavljena u narednim danima.

- U prvom redu festivala vidimo domaće i svjetske filmske autore, koji će novu inspiraciju za svoje filmove pronaći baš u Neumu – kazao je osnivač festivala Ivo Mikulić.

Ovaj festival služi kao jedinstvena platforma za komunikaciju autora, šire javnosti i novinara, potičući izravnu interakciju i značajnu razmjenu znanja kao i kulturnu te turističku promociju Neuma. Tijekom dva dana u Neumu sudionici će imati priliku družiti se s renomiranim autorima, a istovremeno će uspostaviti veze s kolegama entuzijastima autorima podvodnih filmova.

Neum Underwater Film Festival, pored filmskih stvaralaca, u Neum dovodi i nove turiste koji na svojim medijskim profilima pozitivno promoviraju ovaj hercegovački gradić na moru.

Kao dio kulturnog umrežavanja, culture networkinga, ove godine iz Italije stiže Marisa Checcetti, talijanska filmska umjetnica, autorica podvodnih art filmova, instruktorica podvodnog plesa i koreografije. 

Svake godine sve više partnera i pokrovitelja prepoznaje izvrsnost ovog unikatnog festivala, koji daju vjetar u leđa ovom kulturnom događaju koji pozicionira Neum, Federaciju BiH i BiH na svjetsku kartu izvrsnosti i prepoznatljivosti.

Prvog dana Neum Underwater Film Festivala u petak, 23. kolovoza u 17 sati, predviđen je popratni i studentski program. Otvaranje i projekcije filmova u službenoj konkurenciji počinju u 19.30 sati, a na festivalu će nastupiti grupa Le Chicks.

Ulaz je slobodan.

U želji da sudionicima priredi nezaboravno iskustvo, organizator festivala Udruga Standard i ove godine priređuje ekološko edukativnu radionicu 24. kolovoza za sve sadašnje i buduće podvodne snimatelje kako bi podigli razinu znanja i sigurnosti u podvodnom snimanju koje će u narednom razdoblju, na oduševljenje gledatelja, donijeti nova zadivljujuća podvodna umjetnička djela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije