bogat kulturno-umjetnički program

HKUD “Blaćani” iz Biograca proslavio 20. rođendan uz pečenoga vola i tisuću okupljenih

15.07.2024.
u 21:17

Na Sportskom centru “Vitez Zdenko Bogdan” u širokobriješkom selu Biograci HKUD “Blaćani” Biograci proslavio je 20. obljetnicu postojanja. Kao i prethodnih, godina i ovaj su put organizatori pripremili bogat kulturno-umjetnički program uz iznimnu ponudu delicija, a nije izostala ni bogata tombola, kao i brojne druge zanimljivosti koje su se odvijale na sportskom centru. Na platou ispred osnovne škole više od tisuću osoba došlo je proslaviti ovaj hvalevrijedan jubilej Blaćana. Sa svih strana mogle su se čuti ganga i bećarac.

Ni blaćanski gosti nisu štedjeli svoja grla, prikazani su narodni običaji uz pjesme diljem Hrvatske i BiH. Uz pozdravne govore gradonačelnika Širokog Brijega Mire Kraljevića, predsjednika Vlade ZHŽ-a Predraga Čovića i ravnatelja OŠ Biograci Stanka Milićevića te blagoslova fra Ignacija Alerića, program je otvorila ženska klapa “Rozeta” iz Širokog Brijega izvedbom himne “Lijepa naša”, a u programu su još sudjelovali i HKUD “Sv. Kata” Zemunik iz Hrvatske, HKUD “Lindžo” iz Neuma te brojni domaći KUD-ovi. Predsjednik HKUD-a “Blaćani” Zdenko Damjenović, uz zahvale osobama koje su svih proteklih godina cijenile i podržavale rad Društva, obećao je kako je njegova osnovna zadaća bila, a i ostat će, posebno se brinuti o mlađim naraštajima i dati im volju i znanje kako bi nastavili održavati tradiciju ovoga kraja. Domaćini su pripremili stotine kilograma mesa za roštilj, a posebna atrakcija bio je pečeni vol na ražnju, kojeg su za ovu prigodu pripremili meštri iz Cima, što je bila posebna gastroposlastica večeri. Specijalitete crni rižoto i brudet pripremili su pak članovi Udruge branitelja Grada Ploča. Bilo je tu i neizostavnih specijaliteta s roštilja te obilje pića. HKUD “Blaćani” Biograci osnovan je 10. svibnja 2004., a utemeljen 5. listopada u cilju da se na ovim prostorima obnovi i sačuva tradicija hrvatskog naroda Hercegovine i ovog kraja. Prvi koraci krenuli su nakon nedjeljne svete mise 5. svibnja na zagovor tadašnjih župnika fra Luke Zorića i fra Valentina Vukoje. Prelijepa škola u Biogracima bila je pretijesna za prve probe. Na početku su to samo bili mještani Biograca i dvojica ljubitelja pjesme i folklora iz Ljutoga Doca - Marinko Perunić i njegov brat Jozo. Kako je vrijeme odmicalo, bilo je sve više zanimanja za folklor pa su se pomalo priključivali i momci i djevojke iz župe Ljuti Dolac. Kroz ovo društvo prošlo je oko 130 folkloraša. U 2019. godini došlo je do određenih promjena pa su u društvu ostali oni najuporniji, njih 30-ak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije