u Grebnicama

Prvi put u Posavini izvedena opera s mladima iz BiH, RH, Crne Gore i Njemačke

26.10.2024.
u 17:13

Povijesni događaj u crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama

U Posavini, prvi put u njezinoj povijesti, izvedena je opera. Iako je to primarno kazališna vrsta, ovoga puta izvedena je u crkvi sv. Jakova Markijskog u Grebnicama u režiji umjetničkog voditelja, istaknutog hrvatskog dirigenta i korepetitora Simona Petera Dešpalja, a uz koordinaciju operne dive Vedrane Šimić iz sarajevske Akademije. Izvedba dijelova opere "Ivana Orleanska" P. I. Čajkovskoga bila je posebna ne samo zbog crkvenog zdanja u Grebnicama, s posebnim umjetničkim obolom zahvaljujući župniku fra Marijanu Živkoviću, već i zbog desetak mladih glazbenika iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Njemačke. Prepuna crkva u jednom malenom posavskom selu sa zvucima opere potvrđuje kako glazba nema granica jer njezina zvonka radost svojom magičnom privlačnošću čini svakodnevicu kreativnijom i ljepšom ma gdje otvorila svoja vrata, pa i u malenom posavskom mjestu s brojnim neizliječenim ratnim ranama.

Mladi ujedinjeni u glazbi

Posavsku publiku oduševili su mladi glazbenici: Mislav Lucić, domaće gore list (otac podrijetlom iz Grebnica), Hanadi Karić s glasom mezzosoprana u ulozi povijesne heroine Ivane Orleanske, koja je izazvala najviše ovacija, Emanuel Tomljenović s karijerom Grand Theatrea u Ženevi, sopranistice Jovana Pavlović iz Podgorice, Katarina Barbarić iz Mostara i Idna Muminović iz Tuzle, potom Magdalena Rogošić, mezzosopranistica iz Zagreba, kao i odlični baritoni Tomislava Perića iz Stoca i Daniela Perića iz Mostara. - Mnogi su mi rekli: "Zašto opera", a ja kažem: "A zašto ne opera?". Ovo je za nas nešto novo. U ovoj našoj sredini mi nemamo ni kazalište ni opernu kuću. Nemamo baš ni scenu u koju bismo mogli postaviti orkestar, ali imamo ljude dobre volje koji to rade na prekrasan umjetnički način, glazbenici iz glazbenih akademija, iz Zagreba i Sarajeva - kazao je župnik fra Marijan Živković. Nakon slušanja opere osjećaji su se, poput valova obližnje rijeke Save koja protječe uz Grebnice, prelijevali na sve posjetitelje, a njih jedino glazba može proizvesti. Bilo je to iskustvo koje je dirnulo dušu svakog posjetitelja i dotaknulo najskrivenije emocije. Izvedba je bila besprijekorna, a svaki glas kristalno čist i savršeno usklađen, kao da je pjevao anđeoski zbor pretvarajući note u osjećaje. Poseban dojam ostavio je ambijent crkve u kojem se opera izvodila jer zvuci su ispunili prostor harmonijom stvarajući osjećaj uzvišenosti. Kombinacija prekrasnih glasova i ambijenta stvorila je magično ozračje, pravi festival emocija koji nikoga nije ostavio ravnodušnim u grebničkoj crkvi.

Naše gore list

Među desetak mladih glazbenika posebno je tijekom večeri pozdravljen Mislav Lucić, s razlogom, jer je posavske gore list s korijenima iz Grebnica. Mislav je rođen u Njemačkoj, no studira glazbu u Zagrebu. - Iz Grebnica su mi otac, djed i baka pa me duga linija obiteljskog stabla vezuje uz ovaj kraj. Posebno mi je drago što smo mogli ovdje, u kraj odakle potječem, donijeti jednu novu vrijednost, dati novi umjetnički pečat i pokazati čime se u životu bavim. Istina, uvijek je najteže nastupiti pred svojima, odgovornost jest veća, ali i zadovoljstvo jer uvijek se osjećaš posebno zato što želiš dati malo više od onoga što možeš. Posebno me raduje ova svojevrsna koprodukcija glazbenih akademija. Na poseban način povezujemo se mi studenti, budući kolege, stječemo poznanstva, prijateljstva i umjetnička iskustva - kazao nam je Mislav. Prof. Vedrana Šimić, sopranistica s Glazbene akademije u Sarajevu, također je posebno pozdravljena u Grebnicama. Skromno je prihvatila sva čestitanja i kazala kako je nastup u Posavini bio izniman. - Ovo je doista bila velika svečanost glazbe i toliko iskren odziv publike koja je spontano pljeskala srcem, a posebno na kraju dugotrajnim pljeskom. Publika je time rekla što misli o nastupu. Jako sam dirnuta nastupom u Grebnicama, koji sam producirala s radošću, i sudjelovanjem mladih, divnih i talentiranih glazbenika. Radujem se novom dolasku ako nas pozovete u Posavinu - kazala nam je prof. Šimić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije