Ekonomska kriza uzrok je što većina građana s polica u trgovinama bira samo proizvode s manjom cijenom, ne gledajući na podrijetlo i kvalitetu. To je i razlog što pojedini proizvođači hrane u BiH koriste vrijeme ekonomske krize da što više zarade pa u svoje namirnice miješaju jeftine sastojke koji nemaju nikakva hranjiva ili ljekovita svojstva, tvrde u udruženjima za zaštitu potrošača u BiH, kako prenose Nezavisne novine.
Uglavnom stiže iz uvoza
Poseban problem predstavlja činjenica da ogromne količine krivotvorenih i po zdravlje opasnih proizvoda na bh. tržište dospijeva iz uvoza. U prilog tome govori i analiza Udruge američkih potrošača USP, koja je pokazala da je krivotvorenje hrane u svijetu samo tijekom prošle godine poraslo za čak 60 posto! Rezultati USP-a svjedoče da su za krivotvorenje najpogodniji maslinovo ulje, čajevi, začini, mlijeko, med, mljevena kava, sirupi, vino, ali i mnoge druge namirnice.- Maslinovo ulje se iznimno često razrjeđuje jeftinijim uljima, skuplja vina krivotvore dodavanjem jeftinijih, dok se dodavanjem začina lažira starost ili kompleksnost nekog vina. U čajeve se dodaje obična trava ili listovi paprati, a začini se miješaju s opasnim prehrambenim bojama koje oponašaju prirodnu boju začina, poput paprike ili šafrana. Među popularnijim namirnicama koje se krivotvore su i mlijeko, med, kava i sirup. Prženi kukuruz i slad nisu štetni, ali to nije kava! Med iz uvoza zna sadržavati antibiotike ili olovo.
Vraćene pošiljke
Lani je uništeno 30 tona hrane, te vraćeno oko 50 tona, a 45 tona robe koja je imala nepotpune deklaracije stavljena je u promet poslije otklanjanja nedostataka. Neispravne pošiljke stigle su iz Bugarske, Austrije, Nizozemske, Poljske, Mađarske, Slovenije, Italije, Njemačke, Hrvatske i Srbije. Inspektori su za devet mjeseci prošle godine pregledali 38.731 pošiljku, od čega je 40 neispravno.