SLATKIŠ IZ KOŠNICE

Kada staviti med u čaj? Naša nutricionistica ima jasan odgovor

14.12.2024.
u 10:46

Dolaskom hladnijih dana i sezone kašlja, viroze i gripe u opticaj se vratio omiljeni nam topli napitak – čaj. Počeci čaja sežu još u staru Kinu, kada je lišće s divljeg stabla jednom kineskom caru, vjetrom otpuhano, palo u lonac kipuće vode. Zaintrigiran mirisom, probao je nešto vruće tekućine i ostalo je povijest.

Čajevi danas imaju brojne namjene, pijemo ih za ublaživanje kašlja, boli u grlu, čišćenje organizma, opuštanje, glavobolju, jačanje imunološkog sustava… Mogućnosti su više nego raznolike, a omiljeni način pripreme i dalje je s medom i limunom.

Iako je vrlo sladak, med nije samo prirodno sladilo već dobar saveznik našeg zdravlja.

-Naime, nutritivna struktura ga čini izuzetno korisnim za naše tijelo, a to je prije svega zbog toga što je med moćan izvor antioksidansa, uključujući flavonoide i polifenole koje pomažu u zaštiti naših stanica od oksidativnog stresa – kazala nam je bjelovarska nutricionistica Margita Zlatić Crnković.

Med sadrži i nešto manje količine mineralnih tvari i vitamina, najizraženiji su tu vitamini B i C, te kalij, magnezij i kalcij koji, kako nam kaže sugovornica, igraju ključnu ulogu u održavanju imunološkog sustava, pogotovo u ovo vrijeme gripa, viroza i razno raznih zaraza.

-Med ima i prirodna antibakterijska i antifungalna svojstva, zahvaljujući enzimu koji proizvodi vodikov peroksid, koji ga čini korisnim onda za liječenje manjih rana i opeklina. Njegova sposobnost je da smiruje upale, posebno je to izraženo kod problema s grlom i dišnim putevima, zato kad imate nekakvu virozu ili kašljete ili vas pecka grlo, onda je preporučljivo da uzmete žlicu meda, jer samo ta jedna žlica meda može smanjiti kašalj, a u kombinaciji s toplom vodom i limunom, pruža dodatni poticaj imunološkom sustavu – pojašnjava Crnković.

Kod ove kombinacije s vrućom vodom, odnosno čajem, i limunom, valja dobro obratiti pozornost kada stavljati med u čaj. Stručnjaci tvrde da ga nikako ne smijemo stavljati u vrući čaj, budući da će mu se tada smanjiti okus i hranjive stvari, stoga biste ga u omiljeni topli napitak trebali dodati kada se malo ohladi.

Po internetu se vrti brojka od 40 Celzijevih stupnjeva, no nema potrebe za mjerenjem, samo med dodajte kad se čaj dovoljno ohladi za konzumiranje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije