Limuncini, odnosno slatko-kisela kandirana limunova korica, je jedna od najukusnijih grickalica, ali i dodataka brojnim slasticama, iz kućne radinosti. Ako u kutiji s voćem imaš nekoliko domaćih, nešpricanih limuna, pripremi limuncine i daruj ih dragim osobama za nadolazeće blagdane.
Limuncini se stvarno lako pripremaju, cijeli postupak gotov je za malo više od sat vremena, no nakon toga slijedi dugo sušenje na zraku koje traje da do dva, što znači da ih ne možeš za darove pripremati u zadnji tren. Nakon što se dobro osuše, limuncine zapakiraj u staklenke ili male vrećice, ukrasi mašnicama i - tvoji jestivi darovi su spremni i mogu pod bor! Nemoj zaboraviti dio limuncina ostaviti za sebe jer tako će divno zamirisati u brojnim slasticama, a bit će ih gušt i grickati ispred TV-a.
SASTOJCI
- limun 4 kom
- voda 800 ml
- šećer 200 g
- rum 2 žlica
POSTUPAK
- Limune oguli i nareži na trakice debljine pola centimetra. Ako želiš da budu tanki, pažljivo odreži većinu bijele opne.
- Zagrij 400 ml vode pa kuhaj koricu 10-15 minuta. Kad omekša, izvadi je i procijedi.
- U preostalih 400 ml vode dodaj 100 g šećera i rum pa zagrij. Ubaci koricu limuna i kuhaj pola sata do 40 minuta, sve dok korica u potpunosti ne omekša.
- Ocijedi, pažljivo odvoji svaku trakicu, rasporedi po masnom papiru i pusti da odstoji 20-ak minuta.
- Potom svaki komad uvaljaj u šećer i posloži po drugom komadu masnog papira.
- Pusti da se limuncini suše na sobnoj temperaturi najmanje dan, a po potrebi i duže.