Marinirana riba idealan je izbor za lagan, ali hranjiv ručak koji ne opterećuje organizam, a istovremeno pruža obilje energije. Bez obzira na to pripremate li je za obiteljski obrok ili posebnu priliku, uvijek će biti zdrava i ukusna.
Sastojci za marinirane filete pastrmke
- 800 g fileta crvene pastrmke
- 1 kašikica soli
- 1 kašikica mješavine začina
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika maslaca
- ½ kašikice bijelog bibera
- 2 češnja bijelog luka
- 2 limuna
Priprema
U posudu staviti filete pastrmke pa ih marinirati sa sjeckanim bijelim lukom, sokom od limuna, maslinovim uljem, soli, bijelim biberom i mješavinom začina. Filete marinirati pola sata pa ih pržiti na ulju i maslacu nekoliko minuta sa obje strane.
Pripremljenu ribu servirati na podlogu od riže sa povrćem.
Sastojci za rižu sa povrćem
- 1 šolja riže
- jedna glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 1 svježa crvena paprika
- 1 tikvica
- 3 kašike zamrznutog graška
- 2 kašikice soli
- ½ kašikice bijelog bibera
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika maslaca
- 1 kašikica mješavine začina
Priprema riže
U tavi propržiti sitno sjeckani crveni luk na ulju i maslacu. Dodati mrkvu, papriku, grašak i tikvicu te pržiti nekoliko minuta. Zatim dodati rižu pa propržiti sa povrćem. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina sa povrćem. Podliti sa vodom i kuhati rižu uz povremeno miješanje. Po želji dodati maslac.
Kada je riža gotova posuti je sjeckanim peršunom i servirati kao podlogu pripremljenim ribljim filetima. Uz ribu poslužiti kriške limuna, piše Klix.