Kao partnere, pridobili su Bečko sveučilište za zemljišnu kulturu i jednu veliku pivovaru, čije ime nije otkriveno, prenose austrijski mediji.
Prije nego što urin postane pivo, potrebno je proći kroz važne faze pročišćavanja.
– U prvom koraku filtriramo hranjivu tvar struvit, a zatim i dušikove ostatke iz urina. Na kraju ostaje pročišćena voda koja se predaje pivovari, objašnjava Nikolaos Bogianzidis, iz osnivača öKlo-a, prenosi Fenix magazin. Budući da se receptura piva neće mijenjati, ne bi trebalo biti razlike u okusu.
Ovaj projekt bit će dio kompetencijskog centra koji öKlo planira osnovati u Wolkersdorfu kod Beča. Tamo će se istraživati novi načini ponovne upotrebe fekalija – primjerice proizvodnja bioplina, peleta za grijanje ili gnojiva, prenosi list.
Već sada se struvit izvučen iz urina može prodavati poljoprivrednim gospodarstvima. Inače, u Danskoj je 2015. jedna pivovara već prikupila 50.000 litara urina, ali samo za gnojenje ječma – ne za proizvodnju piva.