Ima nešto čarobno u svakom desertu od jabuka. Svaki zalogaj budi uspomene na miris svježe pečenih pita iz bakine kuhinje i one prve hladne dane kad priroda nudi svoje najbogatije plodove. Jabuke su oduvijek sinonim za jednostavnu, a nevjerojatno raskošnu slasticu – pristupačnu i zdravu. A ova torta bez brašna od badema, jabuka i meda oduševit će te na prvi griz, piše missGastro.
Idealna za hladne dane Bademovo brašno ovdje je zvijezda, pružajući bogatstvo i sočnost koje maslac ili ulje ne mogu nadomjestiti. Uz nježne začine poput cimeta i muškatnog oraščića, torta je idealna za hladne dane, a dodatak glazure od meda i hrskavih tostiranih badema čini je neodoljivom. I najbolje od svega?
Ova torta od badema, jabuka i meda nadilazi obične kolače: bez brašna, glutena i mliječnih proizvoda, savršeno se uklapa u moderan način prehrane, ali bez kompromisa kad je riječ o okusu.
BISKVIT
SASTOJCI
- bademovo brašno 170 g
- cimet 1 žličica
- muškatni oraščić 0,25 žličica
- sol 0,75 žličica
- jaje 3 kom
- med 0,25 šalica
- ulje od avokada 2 žlica
- jabuka 200 g
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 160°C. Namasti kalup za tortu promjera 20 cm i obloži dno papirom za pečenje.
- U srednjoj zdjeli pomiješaj bademovo brašno, cimet, mljeveni muškatni oraščić i sol. U sredini napravi udubljenje, dodaj jaja, med i ulje pa pjenjačom najprije izmiješaj mokre sastojke u sredini. Postupno umiješaj suhe sastojke s rubova zdjele dok ne dobiješ glatku smjesu. Na kraju umiješaj naribanu ili tanko narezanu jabuku.
- Izlij smjesu u pripremljeni kalup pazeći da papir za pečenje ostane na mjestu. Špatulom ravnomjerno rasporedi smjesu, a zatim nekoliko puta lagano udari kalupom o radnu površinu kako bi uklonio mjehuriće zraka.
- Peci tortu 30 minuta dok rubovi ne postanu zlatno-smeđi, a čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Alternativno, možeš koristiti termometar – sredina torte trebala bi doseći 99°C.
- Kad je torta gotova, ostavi je da odstoji u kalupu 5 minuta. Zatim pažljivo prođi nožem uz rub kalupa, preokreni tortu na rešetku za hlađenje, skini papir za pečenje i okreni je licem prema gore.
- Dok je torta još topla, prelij glazuru preko nje tako da lagano curi preko rubova. Pospi tostirane bademe po glazuri dok je još mokra.
- Ova torta može se napraviti dan unaprijed i čuvati na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Prije posluživanja ostavi je da se ohladi na sobnu temperaturu.
GLAZURA I UKRAS
SASTOJCI
- šećer u prahu 0,50 šalica
- med 2 žlica
- bademovo mlijeko 1 žlica
- listići badema 0,25 šalica
POSTUPAK
- Dok se torta peče, u zdjelici pomiješaj šećer u prahu, med i bademovo mlijeko. Pokrij zdjelicu i ostavi sa strane. Na tavi na srednjoj vatri tostiraj listiće badema, povremeno protresajući tavu dok ne postanu zlatno-smeđi, oko 5 minuta. Odmah ih prebaci u zdjelicu da se ne prepeku.