POSLIJE SPLITSKOG KONCERTA

Alen Islamović nakon optužbi za veličanje Jugoslavije: 'Ja sam samo Bregovićev zaposlenik'

Alen Islamović
Borna Jaksic/PIXSELL
01.09.2024.
u 17:56

Ono što je zanimljivo je da se pjesma dio repertoara Bijelog dugmeta na aktualnoj turneji "Doživjeti stotu". Dosad su je pjevali već nekoliko puta u Hrvatskoj, primjerice u Opatiji 2017. godine, ali i prije šest dana, na koncertu u Cave Romane u Vinkuranu. No, tada je, čini se, prošla "ispod radara", za razliku od splitskog koncerta

Ne stišavaju se reakcije javnosti nakon što je grupa Bijelo dugme sinoć na splitskom koncertu izvela pjesmu "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo". Prva je jutros reagirala Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, a nakon njih i splitski ogranak Domovinskog pokreta. Oni su grupu prijavili Državnom odvjetništvu, ali su zatražili i da se zabrani ulazak u Hrvatsku pjevaču Alenu Islamoviću. Danas smo kontaktirali Alena Islamovića koji nije odgovarao na pozive, ali nam je kasnije poslao poruku: 

- Neka se jave Goranu Bregoviću. Ja sam samo zaposlenik Bijelog dugmeta. 

Inače, pjesma "Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo" izašla je na istoimenom albumu iz 1986. godine, prvom na kojem je novi pjevač bio Alen Islamović. 

"Pljuni i zapjevaj!
Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!
Matero i maćeho, tugo moja i utjeho.
Moje srce, moja kućo stara,
Moja dunjo iz ormara,
Moja nevjesto, moja ljepotice,
Moja sirota kraljice,
Jugo, Jugice...", dio je spornog teksta pjesme Gorana Bregovića.

Ono što je zanimljivo je da se pjesma dio repertoara Bijelog dugmeta na aktualnoj turneji "Doživjeti stotu". Dosad su je pjevali već nekoliko puta u Hrvatskoj, primjerice u Opatiji 2017. godine, ali i prije šest dana, na koncertu u Cave Romane u Vinkuranu. No, tada je, čini se, prošla "ispod radara", za razliku od splitskog koncerta. 

Podjsetimo, članovi splitskog DP-a zatražili su reakciju policije i DORH-a te zatražili izgon pjevača iz Hrvatske. U svom priopćenju objavljenom na društvenim mrežama napisali su: "Domovinski pokret Splitsko-dalmatinske županije zahtjeva hitnu reakciju DORH-a i MUP-a vezano za provokacije koje su upućene na koncertu grupe Bijelo dugme ispred kluba Porat na Stinicama. Na navedenom koncertu izvedena je i pjesma 'Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo'.

Izvođenje ove pjesme koja slavi jugoslavensku državu u gradu koji je bio žrtva brutalne pomorske blokade, granatiranje i torture vojske koja je služila ovoj državi smatramo neviđenom provokacijom usmjerenom prema hrvatskom narodu i državi. Izvođenje navedene pjesme pratila je i ikonografija jugoslavenskih zastava na videozidovima, opet s ciljem provokacije hrvatskog naroda i braniteljske populacije.

Bijelo dugme u svojoj bogatoj karijeri ima brojne pjesme i sigurni smo kako nisu bili prisiljeni izvesti ovu pjesmu zbog nedostatka repertoara. Jedini cij navedene izvedbe bila je provokacija i demonstriranje moći usred Splita. Od DORH-a tražimo žurno procesuiranje i organizatora i pjevača te zabranu ulaska u RH. Zbog silne akumulacije gnjeva koje je ova provokacija izazvala kod naših sugrađana bilo bi dobro da ovaj slučaj ne bude zataškan jer se bojimo kako će idući put građani uzeti pravdu u svoje ruke te počistiti i binu i organizatora i pjevača.", stoji u priopćenju. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije