Zimska trpeza nezamisliva je bez dobre sarme, no ako ste je do sada izbjegavali napraviti jer mislite da je komplicirano, razuvjerit ćemo vas. Ipak, važno je slijediti neke savjete uz koje će vam baš svaki put ispasti odlična.
Božićni i novogodišnji blagdani ne bi bili potpuni bez sarme, tradicionalnog jela od kupusa i mesa koje ima i mnoge nutritivne vrijednosti. Sarma se pravi od kiselog kupusa koji se smatra jednom od najzdravijih namirnica za poboljšanje imuniteta zbog visokog udjela vitamina C, vitamina B6 i željeza.
Kiseli kupus je fermentiran što znači da sadrži mnoštvo dobrih bakterija koje povoljno djeluju na probavni sustav, odnosno crijevnu floru i čuvaju ih od upala i infekcija. Također, rasol, odnosno voda koja se dobiva tijekom kiseljenja kupusa, pomaže u liječenju gihta, reume, astme, a djeluje i protiv mamurluka.
Ako do sada niste radili sarmu, a željeli biste svoje ukućane razveseliti za blagdane, dobra je vijest da ne trebate biti osobiti profesionalac, već samo pratiti upute. Također, za sarmu je najbolje koristiti kupus koji ste sami ukiselili, ali i kupovni će biti dostojna zamjena.
Kako se pravi sarma?
Iako sarmu svatko radi onako kako je naučio ili kako mu odgovara, postoji nekoliko pravila koja se ne bi trebala zaobilaziti.
Veličina i oblik kupusa
Kod odabira glavica kupusa, birajte one plosnatijeg oblika jer ćete u takve listove lakše zamotati meso. Također, pripazite da glavica nije prevelika, kako bi vam u lonac stalo više sarmi.
Ne pretjerujte s rižom!
Riža se u sarmi ponaša kao vezivno sredstvo i s njom ne treba pretjerivati. Ako stavite previše riže, sarma će biti gnjecava i neukusna.
Izbjegavajte jaja
Jaja, baš kao i riža, smjesu za sarmu čini suhom i umjesto rahle i sočne konzistencije dobit ćete stisnutu krugu mesa sličnu mesnoj piti koja, kada je riječ o sarmi, nimalo nije privlačna, a ni ukusna.
Sami meljite meso
Ako imate mašinu za mljevenje, meso meljite kod kuće jer ćete tako točno znati što ste stavili u jelo. U suprotnom zamolite mesara neka pred vama samelje meso. Iako neki miješaju svinjetinu s junetinom ili puretinom, to se ne preporučuje jer će sarma biti suha.
Kobasice i suho meso
Uvriježeno je pravilo da se u loncu uz sarmu kuha špek i dimljene kobasice kako bi imala poseban miris i okus, no bit će još bolja ako ove dodatke sameljete zajedno s mesom i tom mješavinom napunite listove kupusa.
Najbolji recept za savršenu sarmu
Sada kada znate sve trikove, bacite se na posao jer najukusnija sarma čeka!
Sastojci:
· glavica kiselog kupusa
· 1 kg rezanog kiselog kupusa
· 1 kg buta
· par dimljenih kobasa
· 25 dkg špeka
· glavica luka
· šaka riže
· tri češnja češnjaka
· 2 žličice crvene paprike u prahu
· svinjska mast
· sol, papar, tri lista lovora
Priprava:
Ako je kupus prekiseli, operite ga hladnom vodom. Potom sameljite meso, posolite ga i popaprite te mu dodajte rižu, protisnuti češnjak i crvenu papriku. Sve dobro izmiješajte i probajte treba li dodati još začina.
Na svinjskoj masti popržite nasjeckani luk i dodajte mu špek nasjeckani na kockice te ga kratko popržite. Dimljene kobasice ogulite i sameljite te ih dodajte u mesnu smjesu. Smjesi potom dodajte poprženi luk i špek te sve zajedno dobro sjedinite.
Od glavice kupusa odvojite listove te sa svakog lista odrežite dio kocena kako biste lakše motali listove. Na sredinu svakog lista stavite malo mesa (količinu mesa odredite prema veličini lista), zamotajte ga, a krajeve utisnite u sarmu.
Na dno dubokog lonca stavite sitno rezani kupus pa na njega red sarmi i tako ponavljajte postupak dok ne dođete do vrha. Završite s rezanim zeljem na koje ste stavili listove lovora. Ako vam je ostalo listova, njih narežite na rezance i također stavite u lonac.
Sarmu prelijte vodom tako da ju potpuno prekrije, a na vrh stavite dvije žlice svinjske masti i crvenu papriku u prahu. Lonac poklopite i kuhajte oko dva sata. U ekspres loncu dovoljno je sat vremena. Sarmu poslužite s pire krumpirom ili kojim god prilogom želite, prenosi N1 Televizija.
Dobar tek!