Kad se jede lubenica, znaš unaprijed postupak – oglođeš sve do kore, odnosno pojedeš sve ono što je slatko, a ostatak – baciš, ili ako imaš uvjete za to – kompostiraš. No znaš li da je i kora od lubenice jestiva? OK, nije baš ukusna (posebno ako je kušaš nakon što pojedeš onaj neodoljivi slatki, tamnoružičasti dio) i zato te nećemo ni pokušavati nagovoriti da je pojedeš bez dodatne pripreme. No dat ćemo ti nekoliko ideja kako je možeš iskoristiti za jelo, a da bude i ukusna,piše gastro.24sata.hr
Ništa se ne baca Sve češće slušamo o tome kako namirnice treba iskoristiti do kraja, smanjiti otpad od hrane i to ne samo radi očuvanja okoliša, već i radi uštede. A priznat ćeš, cijene hrane odletjele su u nebo i svaki novi savjet kako uštedjeti i bacati manje toga dobro dođe. Donosimo nekoliko načina kako možeš iskoristiti koru od lubenice za jelo. A na kraju i recept za slaw salatu s korom od lubenice. Sigurni smo da će ti sve ovo biti jako, jako fino…
Ukiseljena kora od lubenice Kora od lubenice jako je slična krastavcu, što i ne čudi jer lubenica i krastavac su iz iste porodice biljaka. Čak postoji i njihov jako ukusan mini križanac – cucamelon 😉 Kiseljenje kore od lubenice zato je sasvim logična opcija, a postupak je vrlo sličan postupku kiseljenja krastavaca. Originalan recept pronađi ovdje.
Sok ili gazpacho od kore od lubenice Svi volimo slatki, ružičasti dio lubenice – kao slatki zalogaj, ali i u obliku soka. I zato nas ne treba čuditi što je i sok od kore od lubenice odlična opcija jer također sadrži puno vode i nutrijenata. Od iscijeđenog soka od kore od lubenice možeš napraviti i ukusnu osvježavajuću hladnu juhu – gazpacho. U woku Kad ju tanko narežeš, kora od lubenice je poput ostalog tvrdog povrća te se kao takva može lijepo termički obraditi u woku, s ostalim povrćem, mesom, tofuom, orašastim plodovima… Odlična je kombinacija s mrkvom, svježim đumbirom, češnjakom, vlascem, medom, soja sosom te svježim začinskim biljem…
Slatke varijante Od džema do sladoleda na štapiću, pita, tartova… široka je lepeza načina na koje možeš iskoristiti koru od lubenice u desertima. Za još genijalnih ideja kako iskoristiti koru od lubenice posjeti web stranicu watermelon.org, gdje ćeš pronaći pregršt recepata s lubenicom, kao i korisnih savjeta i nutricionističkih podataka o ovom omiljenom ljetnom voću. No prije toga baci se na pripremu slaw salate s korom od lubenice…
Sastojci
- Grčki jogurt 0,25 šalica
- Kiselo vrhnje 0,25 šalica
- Senf 1,50 žlica
- Jabučni ocat 1 žlica
- Sok od limuna 2 žlica
- Šećer kristal 1 žlica
- Sjemenke maka 1 žlica
- Maslinovo ulje 2 žlica
- Sol 2 prstohvat
- Svježe mljeveni crni papar 1 prstohvat
- Kora od lubenice 4 šalica
- Mrkva 1 šalica
- Ananas 1,50 šalica
- U zdjelici izmiješaj sve sastojke za dresing (to je sve osim zadnja 3 navedena sastojka - kore od lubenice, mrkve i ananasa).
- Koru od lubenice naribaj, ali bez tamnozelenog vanjskog dijela koji treba oguliti. Naribanu koru od lubenice u tankom sloju rasporedi po kuhinjskim ubrusima, da upiju višak vode. Naribaj i mrkvu.
- U srednjoj zdjeli rukama dobro izmiješaj voće, povrće i dresing. Stavi u hladnjak da se dobro ohladi. Posluži hladno uz fina jela s roštilja.