U kuhanom vinu možete uživati i pripremiti ga sami kod kuće. Jednostavno je, brzo gotovo i moglo bi se reći da ne možete pogriješiti, pogotovo ako se držite ovih nekoliko savjeta.
Prvo, ne biste trebali zanemariti kvalitetu vina samo zato što ga kuhate. Iako se možete poslužiti nekim jeftinijim, to ne znači da u lonac možete staviti bilo što. Primjerice, vino koje već neko vrijeme stoji u hladnjaku. Obavezno otvorite novu bocu.
Pripremite sve začine i zapamtite - ne može ih biti previše. Jedini savjet je da ne koristite one u prahu jer tako nećete postići puni okus, a u napitku bi moglo biti sitnih komadića i grudica. Koristite limun, naranču, a možete i mandarinu. Igra s okusima uvijek je zabavna, pa slobodno posegnite za šljivama ili jabukama. Štapić cimeta je nezaobilazan, klinčić također. Možete staviti zvjezdasti anis koji ima ljutkasto slatkastu aromu i preporučuje se za obogaćivanje arome raznih tijesta i slastica, kao i napitaka u vrijeme blagdana. Muškatni oraščić i vanilija savršeno će se stopiti s ostatkom začina.
Sada u lonac stavite oko 150 do 200 ml vode, a zatim dodajte sve začine i šećer - najbolje bi bilo koristiti smeđi. Nakon što ste pustili da se to kuha nekoliko minuta, vrijeme je za glavni sastojak - vino. Nemojte ga kuhati na prejakoj vatri.
Vino možete poslužiti u božićnim šalicama ili čašama, s štapićima cimeta i kriškom naranče, a savršeno ide uz domaće medenjake.