savršen užitak

Tražiš kolač koji super paše uz kavu? Imamo recept!

@bakesloft Instagram
19.08.2024.
u 16:09

Kremasta tekstura, hrskavi preljev i suptilna aroma badema čine ga idealnim za doručak, desert ili slatki zalogaj uz omiljeni topli napitak

Zašto bi se zadovoljio običnim kolačem uz kavu kada možeš uživati u verziji s orašastim notama? Ovaj kolač od bademova brašna ima sve što ti treba za savršen užitak – bogat okus, kremastu teksturu i hrskavi streusel preljev koji savršeno nadopunjuje svaku šalicu omiljenog napitka.  Umjesto klasičnih oraha, u ovom receptu koristi se bademovo brašno, koje daje suptilnu, ali neodoljivu orašastu aromu i dodatne hranjive vrijednosti. Uz savršeno izbalansiranu kombinaciju sastojaka poput pirea od jabuka, cimeta i vanilije, nije samo ukusna, već i zdrava poslastica koju možeš pripremiti za doručak, desert ili jednostavan međuobrok. 

SASTOJCI

  • oštro brašno 1,75 šalica
  • smeđi šećer 0,66 šalica
  • cimet 1 žlica
  • sol 0,50 žličica
  • maslac 0,50 šalica
  • maslac 6 žlica
  • bademovo brašno 1 šalica
  • šećer 0,33 šalica
  • soda bikarbona 1 žličica
  • pire od jabuka 0,75 šalica
  • jaje 2 kom
  • javorov sirup 2 žlica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica

POSTUPAK

  • Zagrij pećnicu na 175°C i namasti kvadratni lim za pečenje (23x23 centimetra).
  • Pripremi streusel posip kombinirajući 1 šalicu glatkog brašna, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli u zdjeli. Sve dobro promiješaj. Dodaj 6 žlica otopljenog maslaca i miješaj dok ne dobiješ vlažne mrvice.
  • Pripremi tijesto za kolač tako što ćeš u srednje velikoj zdjeli pomiješati preostale 3⁄4 šalice oštrog brašna, bademovo brašno, bijeli šećer, sodu bikarbonu i preostalu 1⁄4 žličicu soli. Promiješaj da se sastojci sjedine i ostavi sa strane.
  • U zdjelu miksera dodaj pire od jabuka, preostali otopljeni maslac, jaja, javorov sirup i vaniliju. Miksaj dok se sve ne sjedini, otprilike 1 minutu.
  • Dodaj suhe sastojke u smjesu s mokrim sastojcima i miješaj dok se ne sjedine, ali ne predugo – dovoljno da tijesto bude kompaktno.
  • Polovicu tijesta izlij u pripremljeni lim za pečenje. Preko tijesta pospi polovicu streusel posipa, ravnomjerno rasporedi. Zatim dodaj preostalo tijesto, pa preostali streusel na vrh.
  • Peci kolač u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista.
  • Za dodatni užitak, prelij kolač glazurom od šećera u prahu i mlijeka!

NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI

  • ENERGIJA 429 KCAL 21 %
  • MASTI 25,50 G 35 %
  • KOLESTEROL 0,08 G 0 %
  • UH 45,00 G 16 %
  • PROTEINI 7,00 G 14 %


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije