Zagrebački restoran Bota Šare drugu godinu zaredom na prostranoj terasi priča prekrasnu božićnu priču uz ukusna jela iz malostonskog zaljeva uz pridržavanje strogih epidemioloških mjera.
Tu su pomalo zaboravljene ruže ili pak dubrovačka kontonjata, ali i knedle sa šljivama, kiflice, broštulani bademi, ušećerene korice naranče, dimljeni tučeni golub na bianco, sabljarka u panko mrvicama s krumpirom na ploške kao prilogom i brojna druga jela pripremljena prema starim tradicionalnim receptima u kojima svi vole uživati u ovo doba godine.
Chefovi iz Bota Šare podijelili su dva recepta za pripremu dimljenog tučenog goluba na bianco i za prefine 'ruže'.
Tučeni golub (riba)
Za četiri osobe:
250 g mesa goluba
1 kg kuhanog krupira na kockice
maslinovo ulje
stonska sol
papar po želji
sitno kosani češnjak po želji
kosani list peršina
isječci mesa goluba na kockice
Priprema:
Ribu namočiti u vodi i ostaviti preko noći. Očistiti ribu od kosti. Skuhati krumpir narezan na kockice, ocijediti ga te dok je vruć u njega umiješati meso ribe goluba, tući kao pire krumpir. Dodati češnjak, sol, papar, peršin i maslinovo ulje.
Ružice alla Tanja Šare
40 dag glatkog brašna
2 cijela jaja
1 žlica šećera
20 g svježeg kvasca
50 g svinjske masti
mlijeko po potrebi
1 vanilin šećer
Nadjev
70 g svinjske masti
70 g šećera
Preljev
1 dl mlakog mlijeka
50 g šećera
Priprema:
Od navedenih sastojaka načiniti tijesto. Prosijati brašno, načiniti rupu u sredini, izmrviti kvasac te ga zaliti s malo mlakog mlijeka. Ostaviti da se digne. Mast, šećer malo soli, vanilin šećer i dva cijela jaja izmiješati u jednoličnu smjesu te dodati brašnu i zamjesiti tijesto. Pustiti da se diže te ga zatim ponovo premjestiti. Kad se digne razvaljati na pola centimetra debljine i premazati nadjevom od masti i šećera. Zarolati na tri puta, izrezati dva prsta debljine i okomito slagati u namašten i pobrašnjen lim. Peći na 200 stupnjeva oko 20 minuta. Vruće ružice zaliti mlakim mlijekom i pustiti da malo odstoje. I dobar tek!