NIJE NI TREPNUO

Veliki incident tijekom posjeta kralja Charlesa Australiji, političarka u parlamentu mu je vikala: 'Počinili ste genocid'

Foto: Reuters
1/7
21.10.2024.
u 16:52

Dok su zaštitari odvodili Lidiju Thorpe, ona je nastavljala vikati: 'Ovo nije tvoja zemlja. Ovo nije tvoja zemlja. Ti nisi moj kralj. Ti nisi moj kralj.'

Kralj Charles sa suprugom Camillom stigao je u Sydney u petak navečer. Kralj, koji se oporavlja od karcinoma, subotu je proveo odmarajući se prije nego što krene sa svojim kraljevskim obvezama. Ispred anglikanske crkve u sjevernom dijelu Sydneya, kralja je dočekalo više stotina ljudi  s cvijećem i zastavama. Kasnije je pred zakonodavnim vijećem Novog Južnog Walesa održao kratki govor i pozdravio "obećanje i moć predstavničke demokracije". Charles i Camilla kasnije su bili i na prijamu u zgradi parlamenta gdje se dogodio i jedan incident.

Nakon govora kralja, australskog premijera Anthonyja Albanesea i vođe oporbe Petera Duttona u zgradi parlamenta, senatorica Lidia Thorpe (51), odjevena u domorodačku bundu, prošetala je dvoranom vičući: "Počinili ste genocid nad našim narodom. Vratite nam našu zemlju. Vratite nam ono što ste nam ukrali – naše kosti, naše lubanje, naše bebe, naše ljudi. Uništili ste našu zemlju. Želimo sporazum." Dok su zaštitari odvodili Thorpe, ona je nastavljala vikati: "Ovo nije tvoja zemlja. Ovo nije tvoja zemlja. Ti nisi moj kralj. Ti nisi moj kralj." Buckinghamska palača odbila je komentirati ispad Lidije Thorpe u zgradi parlamenta. 

Charles i njegova supruga, koji su sjedili na pozornici tijekom incidenta, nisu obraćali pozornost na to jer se kralj okrenuo kako bi razgovarao s premijerom. Ranije tog dana Thorpe je prosvjedovala protiv posjeta kralja i kraljice Camille Canberri. Senatorica Thorpe snimljena je kako se svađa s policajcem koji ju je držao za majicu. "Sve što trpimo u ovoj zemlji jest zbog te kolonijalne invazije", izjavila je Thorpe nakon okršaja s policijom.

"Prvi put sam došao u Australiju prije 60 godina, pomalo me to brine. Mogu još samo reći da mi je velika radost prvi put doći u Australiju kao monarh", rekao je kralj Charles tijekom posjeta Australiji. Nedjelju je proveo u Admiralty Houseu, rezidenciji glavnog guvernera Australije, predstavnika monarhije u zemlji. Danas će kralj posjetiti Canberru, glavni grad Australije. Devetodnevno putovanje po Australiji i Samoi prva je velika turneja kralja Charlesa od njegove krunidbe i objave da boluje od karcinoma. Tijekom ovog posjeta nije mogao izbjeći ni prosvjednike koji zagovaraju "dekolonizaciju" Australije i ukidanje monarhije. Prema anketama, trećina je stanovnika za ukidanje monarhije, trećina za njezino očuvanje, a trećina je neodlučna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije