hrvatski izbornik

Dalić: Ja snosim odgovornost za neuspjeh, ali tko bi se odrekao Modrića, Perišića ili Brozovića?

dalić i modrić
Sanjin Strukic/PIXSELL
27.06.2024.
u 21:16

"Ne pada mi na pamet tražiti krivca u igračima, sucima, ja sam taj koji odgovara, to je moja odgovornost", rekao je Dalić

Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić govorio je u emisiji HRT-a o razlozima ispadanja Hrvatske u grupnoj fazi što se nije dogodilo već dugih 10 godina. Naravno, govorio je i o budućim planovima hrvatskog izbornika, ali i brojnim drugim temama.

- Trebat će još puno vremena da zaboravimo, prebolimo šok, tugu, bol koji smo doživjeli. Pogotovo zadnja sekunda protiv Italije, ispadaš s Eura prerano, nismo to očekivali. Neuspjeh. Nije grupna stvara, ja sam taj koji određuje igrače, određuje taktiku, prema tome ja odgovaram. Ne pada mi na pamet tražiti krivca u igračima, sucima, ja sam taj koji odgovara, to je moja odgovornost, rekao je u uvodu razgovora Vikijem Ivanovićem.

"Sve tri utakmice svele su se na 90 sekundi"

- Nama se cijeli Euro, sve tri utakmice, svelo na 90 sekundi. Da nismo primili golove u tim zadnjim trenucima, ja sad ne bih bio tu. Govorili bi o fantastičnoj Hrvatskoj koja se bori za prvaka Europe, koja se vratila protiv Albanije, dobila europske prvake, ali nažalost tih 90 sekundi je promijenilo sve. Ovo je neuspjeh, nije dobar rezultat, ali odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je puno drugačija. Ispraćeni smo s velikim očekivanjima, euforijom, pokušao sam kroz istupe to ublažiti, ali nisam uspio. Išli smo u Rusiju, nitko nam nije vjerovao, tako je bilo i u Kataru, ali napravili smo čudo. Ne tražim alibi, uzmite tih 90 sekundi i mi imamo šest bodova.

Zadovoljan je s popisom igrača koje je vodio na Euro, ističe tek je dilema bila tko će biti treći vratar. 

- Imali smo utakmicu u Portugalu. Nakon te utakmice svi smo mi bili prezadovoljni, sjajna, kompaktna Hrvatska koja dobije Portugal u Portugalu. I dolazi Španjolska, sličan tip. Da sam išao mijenjati napravio bih grešku. Odlučujemo se za istu priču koja je bila u Portugalu. Dođe Španjolska, uzeli smo posjed, imali više šansi, trčali više, ali smo primili tri prelagana, prejeftina gola. Zaslužen poraz. To je tako bilo. Izabrao sam Portugal jer sam htio jakog protivnika. Jesmo li protiv Portugala trebali igrati drugačije da nas Španjolci ne shvate... Htio sam jakog protivnika da vidimo gdje smo. Razmišljali smo o zamjeni za Brozovića. Gledali smo prema Mori, ali on zadnjih pola godine nije igrao u Bologni. Razmišljali smo i o Jakiću, ali kad nam je falio Brozović, zatvarali smo to s Lukom i Mateom i da ćemo tako rješavati. Tko bi nakon Portugala mijenjao za Španjolsku. Erlićeva sezona u Italiji nije bila dobra, klub je ispao iz prve lige. Joška Gvardiola smo pripremali za lijevog beka. Problem je što Joško nije bio na nivou, nije bio agresivan. Protiv Portugala je isto igrao lijevog beka i bio naš najbolji igrač. 

Očekivala se promjena u sredini protiv Albanije...

- Naš je plan bio da krenemo s ta tri vezna igrača i preko njih izlazimo. Gore smo postavili Petkovića, poludesno Majer, polulijevo Kramarić. Ali dobiješ gol u 11. minuti i sve ti pada u vodu. Gol te baca dolje. Niz vezanih grešaka, primiš gol i onda se opet vraćaj. To prvo poluvrijeme smo trebali dobiti drugi gol, Livi nas je obranio. U nastavku dajemo dva gola u tri minute, dominiramo u potpunosti, kad se nesvjesno povlačimo, ne reagiramo dobro i primamo drugi gol. Uvukla se neka nesigurnost. Ne znam je li netko primio u dvije utakmice zaredom dva gola u zadnjoj minuti. 

"Nema starih i mladih već dobri i loši igrači"

- Mi govorimo o starim i mladim igračima, postoje dobri i loši. Govorimo o sedmorici igrača. Oduzmimo Kovačića i Livakovića koji su mlađi i ostaje pet senatora kojih se ja nikad neću odreći. Mi nemamo boljih. Tko bi se odrekao Luke Modrića? Ivan Perišić je jedna od najzahvalnijih igrača. Da je bio u formi u kojoj je bio prije ozljede, mi bismo lako prošli grupu. Tko bi ga se odrekao? Ne bi nitko. Koliko god da je spreman je pojačanje. Andrej Kramarić gdje god ga staviš on zabija. Marcelo Brozović, najbolji zadnji vezni u hrvatskoj povijesti. Nema nitko takvu energiju i pas kao što ima Marcelo. Slažem se da je pao u formi, ali je i dalje najbolji. Domagoj Vida koji je 104 puta ostavio srce na terenu. On je s nama, ali sam procijenio da je u slabijoj formi od Pongračića i Šutala. Zbog tog odnosa s njima ja sam drugi i treći na svijetu. Da imam bolje od njih, oni bi igrali. Da vidim bolje ja bih ih stavio i kad dođu stavit ću ih. Iza svojih odluka stojim čvrsto, nema tu dilema. 
 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije