primat će čak 115.000 ljudi

FOTO Čudo od arhitekture: Ovako će izgledati novi najveći stadion na svijetu. Mogao bi ugostiti finale SP-a 2030.

novi stadion u Casablanci
Foto: Populous
1/10
22.08.2024.
u 07:34

Maroko, Španjolska i Portugal ugostit će Svjetsko prvenstvo 2030., a već sada se raspravlja o tome gdje će se održati finalna utakmica.

Predložena su tri stadiona kao moguća mjesta za finale turnira: Santiago Bernabéu u Madridu, Camp Nou u Barceloni i novi stadion u Casablanci. Iako je Bernabéu favorit, marokanska nogometna federacija snažno zagovara da se finale održi na njihovom novom stadionu, koji je trenutno u izgradnji.

To je više od kapaciteta Bernabéua i Camp Noua, čak i nakon planirane renovacije Camp Noua. 

Jedna od najzanimljivijih karakteristika stadiona bit će njegovo okruženje – botanički vrtovi koji će ga okruživati i stvarati mirnu oazu unutar urbanog područja Casablance.

Također, posebnost stadiona je prepoznatljiv aluminijski rešetkasti krov u obliku šatora, inspiriran tradicionalnim marokanskim festivalom 'Moussem', gdje se ljudi okupljaju na otvorenom i ispod šatora.

Za dizajn stadiona zaslužna je međunarodno priznata tvrtka Populous, uz suradnju francuskih arhitekata iz studija Oualalou + Choi.

 

 

novi stadion u Casablanci
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije