VEČERAS U 21

Gigantski okršaj u četvrtfinalu Eura: Francuzi se žele osvetiti Ronaldu i Portugalu

mbappe Euro 2024
LEON KUEGELER/REUTERS
05.07.2024.
u 08:03

U drugom četvrtfinalu Eura večeras se u 21 sat sastaju Portugal i Francuska, što je repriza finala Eura iz 2016. godine

Gigantski okršaj očekuje nas u drugom dvoboju četvrtfinala Europskog prvenstva u 21 sat u Hamburgu na Volkspark stadionu. Dvoboj Portugala Francuske ne označava samo okršaj velikana europskog nogometa nego i reprizu finala pretposljednjeg Europskog prvenstva 2016. godine kad je Portugal usred Pariza nakon produžetaka svladao Francusku i osvojio svoj prvi naslov europskog prvaka. Tada je Francuska dominirala na Stade de Franceu, a Portugal je pogotkom poluanonimca Edera u 109. minuti šokirao Francuze i nogometnu Europu te došao do trona.

Susreli su se Francuzi i Portugalci i na najrecentnijem Euru 2021. godine, kad su u skupini odigrali 2:2 bez pobjednika. Ukupno gledano, Portugal i Francuska sučelili su se u 28 utakmica, a prva je odigrana prije gotovo sto godina, točnije 1926. godine. Francuzi su znatno uspješniji u međusobnim omjerima s ubilježenih 19 pobjeda, Portugalci imaju šest, a tri dvoboja završila su bez pobjednika. Zanimljivo, u posljednjih 14 međusobnih ogleda jedina pobjeda Portugala upravo je ta iz finala Eura prije osam godina.

Momčad Didiera Deschampsa želi se osvetiti Portugalcima za tu finalnu utakmicu, a u susret će morati ući bez prvotimca Adriena Rabiota, koji je suspendiran zbog žutih kartona. Njega će zamijeniti Realov sjajni mladi veznjak Aurelien Tchouaméni.

– Imamo kvalitetu talent, ali imaju i mnoge druge momčadi. Na najvišoj razini moraš biti čvrst i naporno raditi kao momčad. U ovim utakmicama završnice turnira jedna stvar je zajednička: fizički intenzitet na najvišoj je mogućoj razini – rekao je izbornik francuske reprezentacije.

 

S druge strane, Portugalci u ovaj dvoboj ulaze bez ikakvih kadrovskih poteškoća, ali čak šest njihovih igrača je pod prijetnjom da u slučaju žutog kartona propuste eventualni polufinalni susret, među njima i važni akteri poput RonaldaCancela Palhinhe.

– Fokusirani smo na Francusku. Jako su moćni, ali mogli bi nam ostaviti prostore iza linija. Mogu nam napraviti probleme, ali nadamo se da ćemo kreirati više prilika. Turnir u ovoj fazi ima različite detalje, jer, recimo, možeš pobijediti na penale ili možeš napraviti veći višak individualnom kvalitetom – rekao je izbornik Portugala Roberto Martinez.

Ni jedna ni druga momčad u dosadašnjem dijelu Eura nisu impresionirale. Francuski igrači u četiri utakmice nisu zabili gol iz igre; Mbappé je protiv Poljske pogodio s 11 metara, a preostala dva pogotka bila su autogolovi. Što se Portugalaca tiče, oni su se jedino iskazali u 3:0 pobjedi protiv Turske. U preostalim utakmicama jedva su preokrenuli Češku u zadnjim trenucima utakmice, izgubili od Gruzije te jedva nakon ruleta jedanaesteraca prošli Sloveniju u osmini finala. Međutim, mnogi vjeruju da reprezentacije poput Francuske i Portugala tek u ovoj poodmakloj fazi ulaze u svoju petu brzinu te da nas očekuje pravi nogometni klasik. Nadajmo se da će biti tako. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije