NEDOSTAJE DESNI BRANIČ

Hrvatska ima veliki problem na jednoj poziciji, evo kako će ga Dalić riješiti

Zlatko Dalić
Marko Lukunic/PIXSELL
03.09.2024.
u 08:28

Ozljede glavnih desnih bekova reprezentacije Josipa Stanišića i Josipa Juranovića definitivno su poremetile planove i ideje izborniku i stožeru. Međutim, činjenično je stanje da Hrvatska u utakmice protiv Portugala i Poljske ide bez ijednog pravog desnog beka.

Desni branič? Jakić je jedini igrao na toj poziciji, a sada je i Pjaca, s tri odozada. Možda ćemo mijenjati sistem, moramo naći rješenje. Sada ćemo vjerojatno probati s Pjacom i Jakićem. Morat ćemo obratiti pozornost na desne bočne za iduću akciju, riječi su izbornika hrvatske nogometne reprezentacije Zlatka Dalića na dan okupljanja hrvatske reprezentacije za predstojeće testove u Ligi nacija.

Ozljede glavnih desnih bekova reprezentacije Josipa Stanišića i Josipa Juranovića definitivno su poremetile planove i ideje izborniku i stožeru. Međutim, činjenično je stanje da Hrvatska u utakmice protiv Portugala i Poljske ide bez ijednog pravog desnog beka. Što se tiče Kristijana Jakića i Marka Pjace, dvojice igrača koja je izbornik spomenuo u tom kontekstu, važno je iznijeti činjenice.

Jakić, inače 27-godišnji središnji vezni njemačkog Augsburga, u svojoj je profesionalnoj seniorskoj karijeri odigrao 269 utakmica, od čega tek pet na poziciji desnog bočnog. Nadalje, Pjaca nijednom u 344 utakmice svoje karijere nije igrao u zadnjoj liniji. Istina, dvaput je ove sezone igrao na desnoj strani vezne linije Dinama u sustavu 3-5-2, no u tom je sustavu većinom desni stoper bio taj koji se "pretvarao" u desnog beka, a lijevo krilo povlačilo se na lijevog beka, što znači da Pjaca tu ulogu zapravo nije igrao.

 

Budući da ozljede Stanišića Juranovića nisu kratkotrajne prirode, izbornik je naglasio da će prave desne bočne tražiti za iduću reprezentativnu akciju. No, možda ih se trebalo potražiti već za ovu akciju. Istina, s ovim ozljedama nemamo na raspolaganju desne bekove svjetske klase, ali postoje momci koji bi mogli odraditi ulogu u dresu vatrenih, a da im je to ipak prirodna pozicija.

Primarno je to Fran Tudor, 28-godišnji Zagrepčanin koji je već nekoliko sezona u dresu Rakówa među najboljim igračima poljske lige. Tudor je profilno sličan igrač Juranoviću, nizak igrač iznimne brzine, velikih fizičkih kapaciteta u smislu izdržljivosti te vrlo upotrebljivog centaršuta. U posljednje četiri sezone s poljskim klubom osvojio je pet trofeja (prvenstvo te po dva Kupa i Superkupa) te pritom bio jedna od perjanica momčadi, upisavši 32 asistencije u četiri i pol sezone.

Drugo ime u tim kombinacijama je ono kapetana Rijeke, 24-godišnjeg Ivana Smolčića. On je u profilnom smislu sličniji Stanišiću, nešto između stopera i beka. U proteklih godinu i pol prometnuo se u jednog od najboljih desnih bekova lige pokazavši izniman kontinuitet u HNL-u, a zbog njegove mogućnosti dugog bacanja lopte rukom iz auta momčad automatski ima dodatnu opciju za veći broj prekida. To bi, primjerice, moglo imati koristi Hrvatskoj kad bi u igri bili skakači poput Ante Budimira i Marija Pašalića.

Možda se ovi eksperimenti s Jakićem i Pjacom pokažu sjajnima, ali to ne znači da Hrvatska nema desnih bekova osim Stanišića i Juranovića. Naravno, nisu na toj vrhunskoj razini, ali možda bi im trebalo dati šansu. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije