ZVONIMIR BOBAN

Nemam namjeru biti protukandidat Čeferinu, ali Uefi bi itekako trebao pravi čovjek iz nogometa

SATISH KUMAR/REUTERS
12.09.2024.
u 20:26

Kad se pređe granica, treba imati snage braniti vrijednosti koje su veće i važnije od nas samih i naših smiješnih udobnosti. Ako me zbog toga smatraju kompliciranim i teškim, ne mogu tu ništa - rekao je Zvone

Legendarni bivši kapetan hrvatske reprezentacije Zvonimir Boban u proteklih osam mjeseci se malo odmaknuo od svjetla nogometne pozornice, u miru je punio baterije i provodio vrijeme s obitelji, no odnedavno je ponovno u središtu zbivanja. Podsjetimo, Boban je 25. siječnja ove godine dao ostavku na mjestu glavnog šefa nogometa u krovnoj europskoj nogometnoj organizaciji Uefi, objavivši pismo u kojem se etički i moralno distancira od odluke predsjednika Uefe Aleksandra Čeferina da promijeni statut kako bi se mogao ponovno kandidirati i biti izabran na mjesto predsjednika i 2027. godine. Kao utjecajna osoba u Uefi mogao je Boban zatvoriti oči i usta, ali to nije njegov način. Dao je ostavku bez traženja i primanja ijednog eura otpremnine.

Posljednjih mjeseci Boban je odlučio posvetiti se obitelji, a odnedavno se vratio na scenu u velikom intervjuu o svojem životu za Sky, s kojim je sada povezan kao komentator za nadolazeću Ligu prvaka, a taj intervju je iznjedrio pregršt pažnje i reakcija. Nekoliko dana prije početka nove Lige prvaka, dao je intervju za La Gazzettu, dijeleći svoje mišljenje, prognoze i ocjene, kao i uvijek, bez ustručavanja. Prvo je odgovorio na pitanje što je radio u proteklih osam mjeseci:

- Uživao sam u životu s obitelji i prijateljima. Iskoristio sam slobodno vrijeme koje nikad nisam imao i uživao u svojim hobijima: knjigama, kartama i šahu. Naravno, uz to sam gledao velik broj utakmica iz svih prvenstava, s istom strašću kao i uvijek - započeo je Boban.

Potom je Boban razgovarao o svom odlasku iz Uefe.

- Napravio sam mnoge kompromise u životu, zbog nekih me čak i sram, ali kad je u pitanju uzurpacija i čista politika onih koji za obranu vlastitih interesa blate cijeli nogomet i njegove institucije, bilo je nemoguće nastaviti. I vjerujte mi, unatoč tome što je moja uloga bila prestižna i važna, odluka da odstupim slijedeći svoja uvjerenja bila je neizbježna, iako teška. Nažalost, godinama vidimo kako tehnokracija preuzima nogometni sustav, oduzimajući mu vrijednosti koje bi trebao predstavljati i braniti. Ti ljudi misle da su važniji od same igre, igrača, trenera, publike i nogometnih institucija. U tom smislu, nažalost, iako sam se borio za promjene u Uefi, kao i prije u Fifi, nisam ništa postigao - samokritično će Boban, koji je odgovorio i na pitanje je li se čuo s predsjednikom Čeferinom:

- Ne. Žao mi je kako je naš odnos završio.

Mnogi Bobana vide na Čeferinovom mjestu, na funkciji predsjednika Uefe. Čak se u eteru vrte i priče i mišljenja mnogih koji čvrsto vjeruju da će se Boban kandidirati za tu funkciju.

- Tko to kaže, griješi, nemam nikakvu namjeru, ali Uefi bi itekako trebao pravi čovjek iz nogometa.

Boban je među nogometnim operativcima s visokih funkcija poznat kao čovjek koji se ističe po snažnim principima, kao čovjek koji neće prešutjeti ili pognuti glavu kako bi mu bilo lakše. Stoga je dobio pitanje "Koliko je teško biti Boban?"

- Život nas, u mnogim trenucima, može dovesti u sive zone. No, te zone moraju ostati prihvatljive. Kad se pređe granica, treba imati snage braniti vrijednosti koje su veće i važnije od nas samih i naših smiješnih udobnosti. Ako me zbog toga smatraju kompliciranim i teškim, ne mogu tu ništa - rekao je Zvone.

Vrlo je zanimljiva tema, uzevši u obzir Bobanovu donedavnu funkciju u Uefi, novi format Lige prvaka. Hrvatski operativac je otkrio da je uveo neke promjene u inicijalni format kako bi zaštitio nogometaše.

- Iako je ovaj format stvoren kako bi donio više prihoda, ne vodeći računa o igračima i već prenatrpanom kalendaru, sviđa mi se i mislim da će biti vrlo zabavan. Usvojen je prije mog dolaska u Uefu. Ja sam se borio s mnogima kako bi se smanjio broj utakmica u grupama, jer je prvotno bilo predviđeno deset, što bi narušilo integritet natjecanja, s obzirom na to da postoje četiri različite razine momčadi. Na kraju su smanjene na osam. Prvenstva neće izgubiti na važnosti i prestižu zbog dvije dodatne utakmice. Dodatno doigravanje će biti vrlo uzbudljivo - poručio je Boban, te dodao da su favoriti po njegovom mišljenju Manchester City i Real Madrid.

Boban je za Talijane podijelio i puno razmišljanja o talijanskom te ponešto o svjetskom nogometu. Istaknuo je da je Inter uvjerljivo najbolja talijanska momčad, da je Kylian Mbappé bolji od Erlinga Haalanda, da mu se sviđa novi projekt Juventusa s Thiagom Mottom, dok o Milanu nije mogao previše pričati jer je još uvijek na sudu s klubom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije