boćanje

Prvak najmlađa ekipa boćarske lige i uspješna organizacija Eura

02.07.2024.
u 21:52

Napravili smo rezime nedavno završene sezone u bh. boćanju, dosad najdulje, koja je trajala od 13. rujna 2023. do 23. lipnja ove godine. Među najvećim je problemima nedostatak mladih igrača

Prije nepunih deset dana tek je završena dosad najdulja sezona u bosanskohercegovačkom boćanju. Prvenstvena utrka trajala je deset i pol mjeseci, piše Večernji list BiH. Natjecanje je počelo 13. rujna, a potrajalo do 23. lipnja. Razloga za tako dugu sezonu bilo je više - od organizacije Europskog prvenstva u Grudama, prošle jeseni, uvođenja u natjecanje Lige za prvaka, koja je sezonu produljila za nepuna dva mjeseca, nastupa reprezentacije u svibnju na Svjetskom prvenstvu...

Aktivni kao nikad dosad

Uglavnom, bh. boćari bili su aktivni kao nikada do sada. Što je donijela tako druga sezona, prije svega, to je činjenica da je naslov prvaka osvojila najmlađa ekipa u ligi koja ima osam igrača mlađih od 30 godina. U boćanju je to rana mladost i za očekivati je da će ekipa Sv. Stipan iz Gorice kod Gruda, ako ostane na okupu, sljedećih sezona vladati u bh. boćanju.

Tako mlada i poletna ekipa nije bez izgleda ni u natjecanju za boćarski Kup prvaka, gdje su nekada neprikosnovenim boćarima iz BiH posljednjih nekoliko sezona u natjecanju po skupinama primat odnijeli prvaci Crne Gore i Srbije. Opći je dojam da je boćanje u BiH s novim, nikad mlađim prvakom na dobitku. Veliki uspjeh za bh. boćanje svakako je uspješna organizacija Europskog prvenstva u Grudama.

Da uspjeh bude potpun, nedostajala je medalja za BiH, bilo kojeg sjaja. Međutim, upravo je Europsko prvenstvo pokazalo da je bh. boćanje palo ispod razine nekad pete reprezentaciju u Europi, pa i svijetu. Sada je uspjeh ako se na velikim natjecanjima bh. boćari plasiraju među osam, a na medalje i na igrače koji će ih osvajati trebat će očito pričekati. Potvrdio je to i neuvjerljiv nastup na Svjetskom prvenstvu u svibnju u Francuskoj.

U raspodjeli medalja, umjesto bh. boćara, sada se “pitaju” igrači Crne Gore, Srbije, Turske…, a u svjetskim razmjerima još i Argentine, Alžira, Kine… Posljedica je to pada kvalitete kroz cijelo prošlo desetljeće, pa i početak tekućeg. Kad je riječ o klupskom boćanju, izuzev momčadi Sv. Stipan, značajnijih pomaka nema.

Drugi trofej - Kup BiH osvojila je posuška Bura koja je u finalu nadigrala upravo “svece” iz Gorice. Bura je bila druga u ukupnom poretku, međutim, riječ je o ekipi koja igra promjenjivo, zna izgubiti velikom razlikom, pa onda neočekivano uzeti bodove, kao u posljednjem kolu doigravanja za prvaka BiH u gostima protiv Čapljine, čime je pretekla Grude koje su na koncu treće. Gruđani su u sezonu startali bez Josipa Glavaša, najboljeg igrača lige iz prethodne sezone, koji im je itekako nedostajao u “tehničkim” disciplinama. Bez obzira na to što nisu obranile naslov prvaka, Grude i dalje djeluju kao najstabilnija momčad u ligi. Četvrtoplasirana Čapljina je u doigravanju za prvaka razočarala. Nakon ligaškog dijela bila je prva bez poraza s tri boda viška, međutim, nakon što je na startu Lige za prvaka izgubila, doma od Sv. Stipana, uslijedio je potop kojim je, nakon izvrsnog ligaškog dijela, pokvarila cijelu sezonu.

Peti je Neum, koji po tradiciji ima “problema” s turističkom sezonom. Obično zbog sezone s početkom kasni kolo-dva, što se poslije ne može nadoknaditi. Više se očekivalo od šestoplasiranog Širokog koji u svojim redovima ima nekolicinu mladih igrača, kao i od Rastoka. Poseban podbačaj imalo je Dračevo, koje je u sezoni 2022./2023. osvojilo ligaški dio, a slično kao ove sezone Čapljina, posustalo u doigravanju za prvaka. Poslije solidne prethode sezone, u netom završenoj više se očekivalo od sarajevske Napredak Wille koja je završila na začelju s dva boda iz osam utakmica.

Problem Sarajlija, kao i većine ostalih klubova u bh. boćarskoj ligi, nedostatak je mladih igrača. Kao rezime, uz spomenuto - uspješnu organizaciju Europskog prvenstva i činjenicu da je najmlađa ekipa postala prvak, ohrabrujuće djeluje činjenica da su se poslije velike krize koncem prošlog desetljeća natjecanja stabilizirala.

Limitiran broj ekipa

Redovito se održavaju, i to bez većih turbulencija. U pozitivne stavke može se uračunati dobar odziv igrača na pojedinačna držana prvenstva, potom zanimljivije natjecanje koje je donijela Liga za prvaka... Međutim, kao problemi i dalje ostaju nedostatak mladih i gotovo limitiran broj ekipa, nema novih klubova, a s njima nema ni pozitivnih pomaka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije