PET KANDIDATA

Tko će biti najbolji igrač Eura? Favorit je čudo od 16 godina, ali i Olmo ima šanse

olmo
Heiko Becker/REUTERS
12.07.2024.
u 14:12

Španjolska je jedina reprezentacija koja od dosadašnjih sedam osvajača ima više od jednog vlasnika Zlatne lopte Eura, a vrlo je velika šansa da se ta brojka poveća i na tri

Zlatna lopta, odnosno nagrada za najboljeg igrača Europskog prvenstva, se na nogometnim smotrama Starog kontinenta dodjeljuje od Eura 1996. godine, iako Europska prvenstva postoje od 1960. godine. Prvi dobitnik te prestižne nagrade bio je Nijemac Matthias Sammer, a na idućim turnirima Zlatnu loptu Eura su osvajali Zinedine Zidane (2000.), Theodoros Zagorakis (2004.), Xavi Hernandez (2008.), Andres Iniesta (2012.), Antoine Griezmann (2016.) i Gianluigi Donnarumma (2021.). Budući da se Europsko prvenstvo u Njemačkoj bliži svojem kraju, uskoro ćemo saznati i tko će biti osmi osvajač ove nagrade.

Španjolska je jedina reprezentacija koja od dosadašnjih sedam osvajača ima više od jednog vlasnika Zlatne lopte Eura, a vrlo je velika šansa da se ta brojka poveća i na tri, budući da su prema kladionicama od pet glavnih favorita za taj trofej čak četiri igrača Španjolci.

Izvadili smo prosjek koeficijenata od 27 najpoznatijih svjetskih kladionica, a završni izračun nam govori da je Barcelonino čudo od djeteta, 16-godišnji Lamine Yamal prvi favorit za osvajanje nagrade, s prosječnim koeficijentom 2.75. Mladi Yamal je na ovom turniru uistinu ostavljao bez daha, upisavši čak tri asistencije te onaj čudesan pogodak u polufinalu protiv Francuske kojim je postao uvjerljivo najmlađi strijelac u povijesti Europskih prvenstava. No, čak i mimo tog učinka tinedjžer je oduševljavao driblinzima, proigravanjima, pravljenima viška i generalno svojom neustrašivosti i zrelosti na terenu.

Na drugom mjestu se, s prosječnim koeficijenom od 4.50 nalazi dirigent igre Španjolske i zadnji vezni Manchester Cityja Rodri. Riječ je o igraču koji je neupitno najbolji zadnji vezni u svijetu u proteklih nekoliko godina, no prema prikazanom na ovom turniru vlada dojam da je ovaj status favorita više utemeljen na njegovoj generalnoj reputaciji nego na onome što je napravio na ovom Euru. Ne misli se time da je Rodri bio loš, nipošto, već da su dvojica španjolskih kolega iz veznog reda ipak prikazali više. 

Te spomenute kolege se prema kladionicama nalaze na trećem, odnosno četvrtom mjestu ljestvice favorita. Treći je bivši igrač Dinama Dani Olmo koji je trenutno prvi igrač turnira po broju pogodaka u kojima je direktno sudjelovao (5). Postigao je tri pogotka, po čemu je na vrhu ljestvice strijelaca Eura, a k tome još dodao i dvije asistencije.

Na Olmovo osvajanje Zlatne lopte Eura koeficijent je 6.00, a rame uz rame s Olmom je, uz prosječni koeficijent 7.00 njegov vršnjak Fabian Ruiz koji je po mnogima pokazao najveći kontinuitet od svih igrača na turniru. Upisao je dva pogotka i dvije asistencije, ali osim toga pridonio puno u srcu španjolske momčadi, što dodavanjima, što sjajnim minijaturama.

Na petom mjestu ljestvice je jedini igrač iz druge momčadi koja je u finalu, Engleske, a riječ je o Judeu Bellinghamu. Veznjak Real Madrida bio je jedna od rijetkih svijetlih točaka uglavnom blijede momčadi Garetha Southgatea koja je neuvjerljivim nogometom dospjela u finale. S dva sjajna i važna pogotka Bellingham je jedan od glavnih razloga zašto je Engleska tu gdje je, a koeficijent na njegovo osvajanje Zlatne lopte Eura je, prema prosjeku 27 najvećih svjetskih kladionica, 9.00.

Vrijedi spomenuti i briljantne individualne turnire igrača čije su reprezentacije ispale prije finala, te po onome što nam govori i povijest, samim time automatski nisu u konkurenciji za nagradu: Cody Gakpo (Nizozemska), N'Golo Kante (Francuska), Toni Kroos i Florian Wirtz (Njemačka), Granit Xhaka (Švicarska), Giorgi Mamardashvili (Gruzija), Pepe (Portugal) i Jaka Bijol (Slovenija).

FAVORITI ZA NAJBOLJEG IGRAČA EURA (prosjek koeficijenata 27 najvećih svjetskih kladionica):
1. Lamine Yamal - 2.75
2. Rodri - 4.50
3. Dani Olmo - 6.00
4. Fabian Ruiz - 7.00
5. Jude Bellingham - 9.00

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije