KOMENTAR

Varšavski remi ima golemo značenje za hrvatski nogomet iz dva razloga. Dobili su nove nositelje igre

hrvatska
KACPER PEMPEL/REUTERS
16.10.2024.
u 07:42

U prvih 11 Hrvatske našla su se čak četvorica igrača do 22 godine: Gvardiol, P. Sučić, Baturina i Matanović

Jedan spektakularan pogodak Borne Sose, te - još više – prvijenci Petra Sučića i Martina Baturine bili su predivan ukras nevjerojatne izvedbe hrvatske reprezentacije u prvom poluvremenu varšavske utakmice. Scenarij je bio već dobro poznat i viđen nebrojeno puta u Dalićevoj eri: Hrvatska je prva primila pogodak, već u 5. minuti, a potom se pregrupirala, resetirala i snagom svojega karaktera u strahovitom naletu preokrenula ishod postigavši čak tri pogotka u sedam minuta! Mogla je i još jedan, jer je Erlić promašio nemoguće.

Takvu golijadu posljednji put vatreni su nam priredili u studenome 2021. godine, kada su u La Valletti protiv Malte u prvom poluvremenu vodili čak s 4:1, te na kraju slavili 7:1. Ipak, Poljska nije Malta, a niti hrvatska obrana s trojicom stopera, i propuhom na bekovskim pozicijama, ne iskazuje granitnu čvrstoću. Stoga - s obzirom da je Hrvatska završnicu utakmice odigrala s čovjekom manje - ovaj bod ima osobitu vrijednost i težinu.

Tih konačnih 3:3 u Varšavi zapravo je izborniku Daliću rezultat kao naručen i ima golemo značenje za hrvatski nogomet iz dva razloga; najprije - Hrvatska je napravila odlučujući iskorak prema plasmanu u četvrtfinale Lige nacija, među osam najboljih europskih selekcija, čime je donekle isprala gorak okus kojega smo svi osjetili nakon Europskog prvenstva. Dakle, Hrvatska je jednu stepenicu udaljena od Final Foura Lige nacija.

Važan detalj varšavske utakmice bio je i sastav prvih 11 Hrvatske: u njemu su se, prvi put u Dalićevoj eri, našla čak četvorica igrača do 22 godine: Gvardiol, P. Sučić, Baturina i Matanović. To je budućnost reprezentacije koja je ili djelomično već sazrjela (Gvardiol), ili upravo doživljava afirmaciju na najprestižnijim europskim pozornicama. U manje od dva tjedna Baturina i Sučić najprije su postigli maestralne pogotke u Ligi prvaka za Dinamo protiv Monaca, a sada su se upisali u strijelce u dresu reprezentacije.

Ni za jednoga od njih dvojice više nema dvojbe: oni će biti uskoro biti nositelji igre vatrenih. Ono što su nekada bili Brozović, Modrić i Kovačić (prije njega i Rakitić), to će biti Petar i Luka Sučić i Martin Baturina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije