Plinifikacija

Sudski sporovi i prije početka gradnje!?

plin
Srećko Stipović
13.03.2012.
u 09:24

U viteškim MZ Kruščica, Gaćice i M. Mošunj vlasnici parcela nisu zadovoljni projektiranom trasom plinovoda, a još uvijek se ne zna ni cijena zemljišta koje BH Gas treba platiti

Iako pompozno najavljivan, projekt plinifikacije srednje Bosne od Zenice preko Busovače, Viteza, Travnika i Novog Travnika već na samome početku doživljava probleme. Problemi su se pojavili kod nepotpune eksproprijacije zemljišta. U općini Vitez, u Mjesnim zajednicama Kruščica, Gaćice i M. Mošunj vlasnici parcela, kroz koje prolazi plinovod, nisu zadovoljni projektiranom trasom, a još uvijek se ne zna ni cijena zemljišta koje BH Gas treba platiti građanima. Čak su angažirali i odvjetnika.

Bez dogovora s vlasnicima

Najnoviji primjer iz Nove Bile samo potvrđuje da se i ovaj projekt vodi kampanjski i bez dogovora s vlasnicima parcela. - Služba za urbanizam, građenje, katastar i imovinsko-pravne poslove općine Travnik dostavila mi je zapisnik o javnoj raspravi na kojoj nisam bio i izvršila nepotpunu eksproprijaciju zemljišta. Uopće ne znam po kojoj cijeni BH Gas otkupljuje zemljište, tvrdi nam Predrag Palavra iz Nove Bile. U MZ Bila, točnije Malom Mošunju, trasa plinovoda prolazi pojedincima ispod prozora kuća. - Trasa je prvo prolazila ispred vrata kuće. Nakon žalbe i razgovora okrenuli su je, pa mi sad prolazi ispod prozora. Čak tri moje parcele postaju problematične zbog trase. Preko trase plinovoda projektirana je i autocesta te brza cesta.

Građevinska dozvola

Od BH Gasa mora se tražiti 200 m od trase. Nedavno smo tražili građevinsku dozvolu da podignemo spomenik braniteljima u M. Mošunju. Nismo ga mogli dobiti jer navodno na toj lokaciji se nalazi trasa buduće autoceste. Ako se ovako nastavi mi ćemo za 50 godina nestati iz M. Mošunja. Nismo mi protiv plinovoda nego načina, kaže Branko Bošnjak, tajnik MZ Bila. Plinovod od Zenice do Travnika bit će dugačak oko 50 km, a investicija koju je podržao EBRD stoji oko 35 mil. KM. Stručnjaci se pitaju kome će to BH Gas prodavati plin ako na trasi, barem kada su u pitanju općine Lašvanske doline, nema ni jedne tvornice koja troši isključivo ovaj energent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?