KRASNEC ZA VEČERNJI TV

'Ako Harris bude kandidatkinja, znamo što Trump misli o ženama, pogotovo pametnim i sposobnim ženama'

Donald Trump
Annabelle Gordon
22.07.2024.
u 07:07

Najnoviji rasplet događanja u Americi za Večernji TV komentirao je Tomislav Krasnec, dugogodišnji dopisnik iz Bruxellesa. Krasnec je u razgovoru s kolegicom Petrom Balija istaknuo da Bidenova odluka dolazi nakon lošeg nastupa na debati, što je značajno utjecalo na njegovu kandidaturu.

Američki predsjednik Joe Biden, koji ima 81 godinu, povukao se iz utrke za Bijelu kuću 2024. godine. Ta odluka znači da će Demokratska stranka morati pronaći novog kandidata koji će se suprotstaviti republikanskom Donaldu Trumpu na izborima u studenom. 

Nedugo nakon što je objavio da odustaje od novog mandata, Biden je podržao Kamilu Harris (59), koja bi, postane li doista kandidatkinja Demokrata, postala prva Afroamerikanka koja se natjecala na prvom mjestu liste glavne stranke u povijesti zemlje. Nije, ipak, jasno hoće li drugi viši demokrati osporiti davanje stranačke nominacije Harris - nju se naširoko smatra izborom mnogih stranačkih dužnosnika - ili će sama stranka odlučiti otvoriti opciju za nominacije drugih kandidata.

 

 

Najnoviji rasplet događanja u Americi za Večernji TV komentirao je Tomislav Krasnec, dugogodišnji dopisnik iz Bruxellesa. Krasnec je u razgovoru s kolegicom Petrom Balija istaknuo da Bidenova odluka dolazi nakon lošeg nastupa na debati, što je značajno utjecalo na njegovu kandidaturu. "Bilo je očito da je on upravo tada izgubio ili svoju kandidaturu ili čitave izbore."

Krasnec je istaknuo da je Bidenovo povlačenje dramatičan razvoj događaja koji će zasigurno imati dalekosežne posljedice za predizborne kampanje u SAD-u. "Ipak, Trump se i nakon ovog poteza večeras čini kao favorit", istaknuo je Krasnec. Gost Večernji TV-a smatra da je Bidenova podrška Kamali Harris, trenutnoj potpredsjednici, logičan potez jer je Harris bila u njegovu timu. Međutim, postoji značajan skepticizam oko njezine sposobnosti da se natječe na najvišoj političkoj razini. "Puno je bilo očekivanja od nje da će biti odlična potpredsjednica, ali sva ta očekivanja praktički se nisu ostvarila. Ona je bila gurnuta na margine i slabašna potpredsjednica i sad se od nje očekuje da odnese pobjedu u nemogućim uvjetima", primijetio je Krasnec.

S druge strane, Donald Trump je, nakon preživljenog atentata, postao gotovo besmrtan lik u očima svojih pristaša. Što se mora dogoditi da bi netko od Demokrata odnio pobjedu nad njime? "Mogu se uhvatiti za činjenicu da je ovaj potez pokazao da Demokratska stranka, za razliku od Republikanske stranke, nije stranka jednog čovjeka. Ne vjerujem da bi se u Republikanskoj stranci moglo dogoditi da netko nagovori Donalda Trumpa da se zbog očitih razloga makne u stranu. Tu stranku je Trump preuzeo potpuno", govori Krasnec dodajući:

"S druge strane, Demokrati pokazuju da nisu stranka jednog čovjeka, Joea Bidena, i kad javnost ili birači, pa i njihovi simpatizeri vide da je taj čovjek loš, oni imaju snage da naprave potez koji pokazuje da je stranka veća od jednog čovjeka. Zasad su Republikanci pokazali, kada je Trump pobijedio, ali i izgubio, da su stranka jednog čovjeka i da nemaju ove snage koju su Demokrati večeras pokazali."

Trumpova reakcija na Bidenovo povlačenje vjerojatno će, smatra Krasnec, biti intenzivna. Gost Večernji TV-a pretpostavlja da će bivši američki predsjednik iskoristiti situaciju da dodatno naglasi Bidenove slabosti. Također, Trump, koji je poznat po svojoj brutalnoj retorici, vjerojatno će Harris napadati koristeći isti stil kao i protiv bivše protukandidatkinje za američkim izborima Hillary Clinton. "Ako Kamilla Harris bude kandidatkinja, znamo što Trump misli o ženama i kako se odnosi prema ženama, pogotovo pametnim i sposobnim ženama."

Što se tiče globalnih posljedica, Krasnec smatra da povlačenje Bidenove kandidature može izazvati zabrinutost među međunarodnim akterima. Naime, ako Biden nije sposoban za novu utrku za Bijelu kuću, postavlja se pitanje može li odraditi preostali mandat do kraja. To će, kazuje dalje, biti važno za svjetske lidere koji planiraju svoju vanjsku politiku u odnosu na SAD.

Za kraj, Krasnec je istaknuo i da, dok Biden odlazi u "političku povijest", treba odati zasluge aktualnom američkom predsjedniku. Istaknuo je novinar, naime, da je Biden igrao značajnu ulogu u rješavanju sukoba u bivšoj Jugoslaviji. Kao senator, Biden je bio ključan u podršci žrtvama agresije i u ukidanju embarga na oružje za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. "Biden je bio na dobroj strani povijesti u raspadu Jugoslavije", ocijenio je Krasnec, zaključujući još da se u Srbiji nadaju da će na vlast doći Trump, za kojega smatraju da bi mogao biti blagonaklon prema njihovoj politici.

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?