međunarodna tržišta

Američko tržište rada zadržalo cijene nafte na 87 dolara

nafta
04.07.2024.
u 18:58

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 83,48 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,07 dolara.

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima na razini od 87 dolara budući da su naznake slabljenja potražnje za radnom snagom u SAD-u prigušile optimizam trgovaca na početku ljetne sezone putovanja.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 29 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 87,05 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,10 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 83,48 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 1,07 dolara.

Trgovina je u četvrtak bila prigušena zbog Dana neovisnosti u SAD-u, a u srijedu poticaj cijenama bio je oštar pad zaliha nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za čak 12,2 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike.  

"Zalihe su se smanjile za nevjerojatnih 12 milijuna barela zbog snažnog izvoza, smanjenog uvoza i pojačane rafinerijske prerade", objašnjava Matt Smith iz Kplera.

Podaci su pokazali i značajan pad zaliha benzina na službenom početku ljetne sezone putovanja, za 2,2 milijuna barela.

Raspoloženje su 'prizemljili' podaci koji signaliziraju slabljenje potražnje za radnom snagom u SAD-u. Više građana podnijelo je u zadnjem tjednu lipnja zahtjev za isplatom naknade za nezaposlenost, pokazali su podaci objavljeni u srijedu, a broj nezaposlenih dosegnuo je najvišu razinu u dvije i pol godine, signalizirajući slabljenje gospodarske aktivnosti. U takvim uvjetima slabi i potražnja za energentima.

Analitičari pak primjećuju da bi naznake slabosti mogle potaknuti središnju banku da pomakne planirano snižavanje troškova zaduživanja s prosinca na rujan. Šanse za takvu odluku iznose danas 74 posto, procjenjuju. Donedavno su procjenjivali da iznose 65 posto, navodi Reuters.

I pokazatelji iz njemačkog gospodarstva najavljuju sumorno ljeto, prema padu novih industrijskih narudžbi u svibnju za 1,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, prema podacima zavoda za statistiku. Pad odražava naglo posustajanje potražnje iz zemalja izvan Europe, pokazuje Destatisovo izvješće.  

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u srijedu barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 37 centi, na 87,06 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?