JAKARTA

Azijski div tempom rasta nadmašio Kinu

06.08.2024.
u 16:03

Indonezijski BDP snažno je porastao i u drugom tromjesečju zahvaljujući potrošnji kućanstava i ulaganjima, pokazali su službeni podaci, naznačivši da je najveće gospodarstvo jugoistočne Azije tempom rasta nadmašilo Kinu.

Aktivnost u indonezijskom gospodarstvo porasla je u razdoblju od travnja do lipnja za 5,05 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a gotovo istu stopu rasta bilježila je i na početku godine, prema podacima koje je u ponedjeljak objavio indonezijski statistički ured.

Na tromjesečnoj razini uvećana je za 3,79 posto.

Potrošnja kućanstava poskočila je u blagdanskoj sezoni za 4,93 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, a državna potrošnja za 1,42 posto.

Ulaganja kompanija porasla su za 4,43 posto.

Izvoz je na godišnjoj razini poskočio za 8,28 posto, a u gotovo istom postotku porastao je i uvoz.

Međunarodni monetarni fond (MMF) procijenio je u travnju da će indonezijsko gospodarstvo ove godine porasti za pet posto, a gotovo istu stopu rasta očekuju i u 2025. godini. To bi značilo da bi Indoneziju u skupini azijskih gospodarstava u razvoju i u nastajanju pretekla samo Indija čiji bi BDP u ovoj godini trebao porasti za 6,8 posto i za 6,5 posto u 2025.

Kinesko gospodarstvo trebalo bi pak ove godine po MMF-ovim izračunima porasti za 4,6 posto i za 4,1 posto u 2025. U razdoblju od travnja do lipnja aktivnost je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje uvećana za 4,7 posto, izvijestio je statistički ured. Na početku godine bila je porasla za 5,3 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije