Upozorenje MVP BiH

Bh. državljanima se ne preporučuje putovanje u Liban, ako ste tamo obratite se veleposlanstvu u Jordanu

03.08.2024.
u 18:38

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upozorilo je svoje državljane da ne putuju u Liban, te da se obrate Veleposlanstvu BiH u Jordanu u slučaju da im je potreban izlazak iz Libana.

"Državljanima BiH se ne preporučuje putovanje u Republiku Liban imajući u vidu trenutno stanje i pogoršanu sigurnosnu situaciju", poručilo je Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, prenosi klix.

Oni još navode kako građani BiH, koji se nalaze u ovoj zemlji, u slučaju potrebe mogu se obratiti Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Amanu (Jordan).

Nešto ranije večeras su veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije upozorile svoje državljane da napuste Liban uslijed straha od sveopće eskalacije. Oni očekuju kako bi uskoro moglo doći do pogoršanja situacije uslijed rasta napetosti nakon ubojstva vođe Hamasa Ismaila Haniyeha.

"Potičemo one koji žele otići iz Libana da rezerviraju bilo koju kartu koja im je dostupna, čak i ako taj let ne poleti odmah ili ne prati rutu prvog izbora", navelo je Veleposlanstvo SAD-a.

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Lammy rekao je: "Tenzije su visoke, a situacija bi se mogla brzo pogoršati... Moja poruka tamošnjim britanskim državljanima je jasna - idite sada".

Ovi pozivi dolaze nakon što se oglasila Iranska revolucionarna garda, koja je poručila kako će osveta za ubojstvo Haniyeha u Teheranu biti teška. Kako su kazali "Izrael će dobiti oštru kaznu u odgovarajuće vrijeme, mjesto i način" stoga je očigledno da Iran i njegove povezane skupine pripremaju odgovor na ubojstvo vođe Hamasa.

Njegovo ubojstvo se dogodilo 31. srpnja u Teheranu, a nakon izraelskog udara na Bejrut u kojem je ubijen vojni vođa Hezbolaha Fuad Shukr. Ta dva napada oživljavaju strahovanja od proširenja rata na cijeli Bliski istok, između Izraela s jedne i Irana i skupina koje ga podupiru u Libanu, Siriji, Iraku i Jemenu s druge strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije