WASHINGTON

Biden: Vjerujem da neće doći do sveopćeg rata na Bliskom istoku

04.10.2024.
u 07:56

Odgovorio je i bi li poslao američke trupe u pomoć Izraelu: "Već smo pomogli Izraelu. Zaštitit ćemo Izrael", rekao je Biden

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da ne vjeruje da će doći do "sveopćeg rata" na Bliskom istoku, regiji koja je na rubu zbog izraelskih napada u Gazi i Libanonu te eskalacije napetosti Izraela s Iranom, te da se takav rat može izbjeći, ali je potrebno učiniti više da se to osigura. Biden je na pitanje novinara koliko je uvjeren da se takav rat može izbjeći, zastao i odgovorio: "Koliko ste uvjereni da neće padati kiša? Gledajte, ne vjerujem da će biti sveopćeg rata. Mislim da to možemo izbjeći, ali imamo još puno toga za učiniti." Odgovorio je i bi li poslao američke trupe u pomoć Izraelu: "Već smo pomogli Izraelu. Zaštitit ćemo Izrael." Napetosti između Irana i Izraela zaoštrile su se dok je Izrael vagao opcije kako će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo na Izrael balističkim projektilima u utorak. Iran je izveo napad kao odgovor na izraelsku vojnu akciju u Libanonu, odnosno kao odmazdu za smrt šefa Hezbollaha Hassana Nasrallaha.

Pozadina sukoba

Najnovije krvoproliće u desetljećima starom izraelsko-palestinskom sukobu potaknuto je napadom palestinskih militanata Hamasa 7. listopada 2023., u kojem je ubijeno 1200 osoba, a oko 250 ih uzeto za taoce, prema izraelskim podacima. U Izraelskom napadu koji je uslijedio na Gazu kojom upravlja Hamas ubijeno je više od 41 000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Raseljeno je gotovo cijelo stanovništvo Gaze, a napad je izazvao krizu gladi i doveo do optužbi za genocid koje Izrael poriče. U nedavnoj vojnoj akciji Izraela u Libanonu ubijeno je stotine, ranjeno tisuće i raseljeno je milijun ljudi. Izrael kaže da cilja na libanonske militante Hezbollaha koje podržava Iran.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije