proglašen personom non grata u Izraelu

Borrell stao u obranu Guterresa

Josep Borrell
pool/REUTERS/PIXSELL
03.10.2024.
u 21:11

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u srijedu da je zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku UN-a jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael

Šef europske diplomacije Josep Borrell stao je u četvrtak u obranu glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa proglašenog personom non grata u Izraelu jer nije dovoljno jasno osudio iranski napad na Izrael izveden u utorak. "Moramo odbaciti napade na glavnog tajnika UN-a", rekao je Borrell u govoru u Pontevedri na sjeverozapadu Španjolske, gdje je primio godišnju nagradu foruma La Toja. "Da, sve je počelo s terorističkim napadima Hamas koje osuđujemo, ali ti napadi, kao što je rekao glavni tajnik UN-a, ne dolaze niotkuda. Oni su posljedica ili  (...) barem još jedno poglavlje duge priče koja je počela ranije”, nastavio je. “Reći tako nešto ne smije nikome odmah priskrbiti naziv ili uvredu da je antisemit (...) To je previše ozbiljno, previše bolno da bi se primijenilo na nekoga tko izražava mišljenje drugačije od mišljenja jedne vlade", dodao je Borrell. Ujedinjeni narodi "jedini su instrument koji imamo na raspolaganju da pokušamo jamčiti mir u svijetu." Čak i ako je to instrument "bez sumnje nedovoljan (...) to je jedini (instrument) koji imamo", zaključio je.

“Da, Izrael ima pravo na obranu, ali to pravo, kao i sva prava, ima svoje granice”, naglasio je Borrell, dodajući: “A pitanje koje si mi, Europljani, ne želimo postaviti, ili barem na koje ne želimo odgovoriti je pitanje jesu li te granice prijeđene. Moj odgovor je, nažalost, 'da'." Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u srijedu da je zabranio ulazak u zemlju glavnom tajniku UN-a jer nije "nedvosmisleno" osudio iranski raketni napad na Izrael. Iran je u utorak ispalio na Izrael više od 180 balističkih projektila nakon eskalacije sukoba između Izraela i libanonskog Hezbolaha. Mnogi su presretnuti u zraku, ali neki su probili protuzračnu obranu. Nema izvješća o žrtvama.

Guterres je u utorak objavio kratko priopćenje u kojem je samo spomenuo "najnovije napade na Bliskom istoku" i osudio "eskalaciju za eskalacijom". Katz je kazao da je Guterres, zbog toga što nije osudio Iran, persona non grata u Izraelu. Odnosi između Izraela i Ujedinjenih naroda pali su na najnižu razinu od 7. listopada, datuma Hamasovog napada na Izrael, koji je pokrenuo  rat u Gazi. Izraelski pozivi na ostavku Antonija Guterresa počeli su ubrzo nakon početka rata, kada je on naglasio da se napad Hamasa "nije dogodio u vakuumu" i da je "palestinski narod (bio) bio podvrgnut 56 godina gušeće okupacije".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije