međunarodna tržišta

Cijene nafte blizu 79 dolara, u fokusu ponovo američka monetarna politika

nafta
Thinkstock
06.06.2024.
u 18:14

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak 79 dolara na valu špekulacija da bi američka središnja banka početkom jeseni mogla sniziti troškove zaduživanja, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 56 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,97 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 63 centa višoj cijeni, od 74,70 dolara.

Trgovci pozorno prate podatke iz američkog gospodarstva kako bi procijenili kada bi središnja banka mogla sniziti troškove zaduživanja i ublažiti pritisak na aktivnost i na potražnju za energentima.

Posustalo zapošljavanje u privatnom sektoru u svibnju potaknulo je špekulacije da bi Fed mogao sniziti kamatne stope u rujnu i udio ekonomista koji su u Reutersovoj anketi 'glasali' za taj vremenski okvir dosegnuo je 66 posto.  

Nagađanja o snižavanju troškova zaduživanja u SAD-u na početku jeseni zasjenila su najavu vodećih proizvođača da će pred kraj godine blago povećati opskrbu.

Od kraja 2022. Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjuju opskrbu za 5,86 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 5,7 posto globalne potražnje. U nedjelju produljili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje opskrbe za 3,66 milijuna barela dnevno.

Preostala 2,2 milijuna barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja rujna, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja rujna iduće godine. 

Trgovci su sumnjičavi prema procjeni OPEC+ o oporavku potražnje, ali glavni tajnik OPEC-a Haitham Al Ghais i potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak brane odluku i ustraju u optimistčnim prognozama.

"(...) potražnja zasada ne posustaje, a zalihe proizvoda i dalje su relativno niske. Ako potražnja ubrza u skladu s uobičajenim sezonskim trendovima, ponuda i potražnja mogle bi se u budućnosti izjednačiti", rekao je čelnik OPEC-a.

Procjena je pokolebala neke analitičare pa je Amarpreet Singh iz Barclaysa zaključio da su tržišta "pretjerano reagirala na tek blago negativan ishod sastanka OPEC+".

"Pokazatelji potražnje nedvojbeno su u zadnje vrijeme nešto slabiji, ali nisu potonuli", zaključio je Singh u bilješci klijentima.

Oprez pak signalizira rast zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 1,2 milijuna barela, prema podacima ministarstva energetike. Podaci udruge proizvođača API pokazali su ipak znatno veći rast, za neka četiri milijuna barela.

OPEC je odvojeno objavio da je u srijedu barel košarice nafte njegovih članica poskupio 22 centa, na 78,39 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?