međunarodna tržišta

Cijene nafte na 88 dolara, trgovce brine potražnja

nafta
30.04.2024.
u 19:40

Cijene nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u lipnju bila niža za 35 centi nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 88,057 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,10 dolara. Aktivnije se danas trgovalo barelom s rokom isporuke u srpnju, po 49 centi nižoj cijeni, od 86,71 dolar. Jučer je pojeftinio jedan dolar.

Na američkom tržištu barel je danas pojeftinio 49 centi, na 82,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 1,22 dolara.

Raspoloženje na tržištima odredila su jučer nagađanja da bi američka središnja banka zbog naznaka tvrdokorne inflacije mogla odgoditi snižavanje kamatnih stopa do jeseni. Neki trgovci uključili su čak u cijene procjene da bi ih mogli podići u ovoj i idućoj godini za četvrtinu postotnog boda.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje vremensko razdoblje koče gospodarsku aktivnost, što znači i slabiju potražnju za naftom.

"Predstojeća sjednica Feda otvara i neke kratkoročne dvojbe", rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a, dodajući da bi dolar mogao dodatno ojačati, a potražnja za naftom oslabiti ako američka središnja banka kroz dulje razdoblje zadrži kamatne stope na povišenoj razini.

Viši troškovi zaduživanja kroz dulje razdoblje koče gospodarsku aktivnosti, što znači slabiju potražnju za energentima. Jači dolar nagriza istodobno kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Raspoloženje je prigušila zabrinutost za potražnju, napisali su u bilješci analtičari ANZ-a, napominjući da je razlika u cijenama dizela i lož ulja u odnosu na cijenu nafte pala na najnižu razinu u nekoliko mjeseci.

Uteg cijenama bila je i procjena američke vlade da je proizvodnja u veljači porasla za gotovo milijun barela dnevno, na 13,5 milijuna barela dnevno. Izvoz je pak uvećan za pola milijuna barela dnevno, na 4,66 milijuna barela dnevno.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 48 centi, na 88,72 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije