međunarodna tržišta

Cijene nafte pale ispod 76 dolara, u fokusu potražnja

nafta
ilustracija
06.08.2024.
u 20:13

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 76 dolara budući da je zabrinutost za potražnju potisnula u drugi plan eskalaciju napetosti na Bliskom istoku i najavu smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 41 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 75,89 dolara. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu gdje se njime trgovalo po 72,51 dolar.

Na kraju prošlog tjedna naftna tržišta oštro su pala zbog posustalog zapošljavanja u SAD-u.

Američki poslodavci neto su u srpnju otvorili samo 114 tisuća novih radnih mjesta, gotovo upola manje od mjesečnog prosjeka unatrag 12 mjeseci, izvijestilo je u petak ministarstvo rada. Stopa nezaposlenosti porasla je za 0,2 postotna boda u odnosu na lipanj, na 4,3 posto, signalizirajući slabiju potražnju za radnom snagom i pojačani rizik recesije.

U takvom okruženju cijene nafte u Londonu zaključile su u petak trgovinu u minusu 2,71 dolar, a u SAD-u za 2,79 dolara.

U ponedjeljak cijene su se spustile otprilike za još pola dolara budući da su previranja na tržištima dionica potisnula u drugi plan nervozu zbog napetosti na Bliskom istoku.

Iran je najavio odgovor na ubojstvo dužnosnika palestinskog Hamasa u Teheranu, pripisavši odgovornost Izraelu. Tel Aviv je bio naglasio da neće obustaviti vojnu operaciju u okupiranom palestinskom Pojasu Gaze dok ne uništi Hamas. Nekoliko sati prije ubojstva Ismaila Hanije Izrael je objavio da je ubio vojnog dužnosnika libanonskog Hezbolaha Fuada Šukra.

Napetost je pojačao i napad na vojnu bazu u Iraku u ponedjeljak u kojem je ranjeno najmanje pet američkih vojnika, prema izjavama američkih dužnosnika za Reuters. Nije jasno je li napad povezan s iranskim i libanonskim najavama odgovora na ubojstva dužnosnika.

U utorak trgovci su se ponovo fokusirali na potražnju za naftom.

"Zabrinutost za potražnju izraženija je od prošlog petka zbog slabijih gospodarskih podataka iz tri najvažnije regije-izvora, SAD-a, Kine i Europe", tumači Harry Tchilinguirian iz Onyx Capital Groupa.

"Čini se da je [dugo očekivano] sezonsko jačanje potražnje u trećem tromjesečju razočaralo. Potrošnja motornih goriva poput benzina i dizela slabija je no što se bilo očekivalo na početku (tromjesečja)", dodao je Tchilinguirian.

Značajniji pad cijena zakočila je u utorak i najava libijskog National Oil Corpa da će zbog prosvjeda postupno smanjiti proizvodnju u naftnom polju Sharara kapaciteta 300.000 barela dnevno. 

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 3,82 dolara. na 75,03 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije