MEĐUNARODNA TRŽIŠTA

Cijene nafte pale ispod 82 dolara, u fokusu potražnja

nafta
ilustracija
23.07.2024.
u 19:18

Trgovci su se u proteklim danima fokusirali na vijesti iz Kine kako bi procijenili potražnju najvećeg svjetskog uvoznika.

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da je zabrinutost za potražnju potisnula u drugi plan moguće poremećaje u opskrbi zbog požara u Kanadi i procjene da će američka središnja banka ipak početkom jeseni sniziti kamatne stope.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 84 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 81,56 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 93 centa nižoj cijeni, od 77,47 dolara.

Trgovci su se u proteklim danima fokusirali na vijesti iz Kine kako bi procijenili potražnju najvećeg svjetskog uvoznika.

Kineski BDP porastao je u drugom tromjesečju za 4,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestio je statistički ured, uz kontinuirani pad tržišta nekretnina posustalu osobnu potrošnju. U prvom tromjesečju uvećan je za 5,3 posto.

Ulagači su očekivali poticaje i kineska središnja banka snizila je ovaj tjedan troškove zaduživanja, što po njihovoj ocjeni nije dovoljno.

"Sniženje kamatnih stopa u Kini previše je skromno da bi se raspoloženje na tržištu nafte poboljšalo", zaključio je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Trgovce brinu i naznake posustale potražnje. 

Globalne zalihe benzina porasle su u prošlom tjednu, prema analizi StoneX-a, a kada se dodaju i zalihe nafte i ostalih destilata, njihova razina raste u svim velikim trgovinskim centrima, uz izuzetak Europe, primijetio je analitičar StoneX-a Alex Hodes.

Naftno tržište trenutno je vidno tijesno opskrbljeno, ali u četvrtom tromjesečju trebalo bi se uravnotežiti i bilježiti višak u opskrbi u idućoj godini, procjenjuju analitičari Morgan Stanleya.

"Cijene nafte možda će (...) teško nadoknaditi izgubljeno, kada se uzme u obzir dominantna zabrinutost za potražnju", dodaje Carsten Fritsch iz Commerzbanka. 

Značajniji pad cijena zakočile su danas bojazni da bi požari u Kanadi mogli ugroziti proizvodnju nekih 400 tisuća barela dnevno. Analitičari Goldman Sachsa napominju da je proizvodnja trenutno stabilna.

Potporu cijenama pružaju i nagađanja da bi američka središnja banka u rujnu ipak mogla sniziti ključne kamatne stope, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za naftom. Trgovci trenutno pozorno prate podatke o zalihama kako bi procijenili potražnju na vrhuncu ljetne sezone putovanja.

Udruga proizvođača API trebala bi objaviti podatke tokom dana, a vlada sutra.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u ponedjeljak barel košarice nafte njezinih članica pojeftinio 2,03 dolara, na 82,77 dolara.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?