moralni slom

Erdogan pozvao papu Franju da zajednički osude nemoralnu ceremoniju otvaranja Olimpijade

Erdogan
MURAT CETINMUHURDAR/PPO/REUTERS
01.08.2024.
u 20:21

Turski predsjednik Tayyip Erdogan poručio je papi Franji u telefonskom razgovoru u četvrtak da je "nemoralna" ceremonija otvaranja Olimpijskih igara ismijala svete vrijednosti i pozvao je na zauzimanje zajedničkog stava protiv toga, priopćio je njegov ured.

Neke kršćanske grupe i konzervativni političari izjavili su da ih je razljutio dio ceremonije otvaranja u Parizu koji je prikazivao kič scenu koja je izgledala kao parodija Leonardove "Posljednje večere"- slike Isusa Krista i njegovih apostola.

Organizatori Paris 2024. ispričali su se katolicima i drugim kršćanskim grupama koje je uznemirila ta slika i priopćili da nikada nije postojala namjera pokazati nepoštovanje prema bilo kojoj vjerskoj grupi, nego da se slavi tolerancija.

Thomas Jolly, umjetnički direktor koji stoji iza ceremonije otvaranja, kazao je da scena nije inspirirana "Posljednjom večerom" i da prikazuje pagansku gozbu povezanu s bogovima Olimpa.

Erdogan je u utorak izjavio da će nazvati papu Franju zbog onoga što je nazvao "odvratnim" napadom na svete vrijednosti čovječanstva tijekom ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, rekavši da je to uvreda za kršćanski svijet i nametanje ideja "LGBT lobija".

U priopćenju turskog predsjedništva u četvrtak navodi se da je Erdogan kazao Papi da su "nemoralne predstave" tijekom ceremonije izazvale uznemirenost, dodajući da je nepoštovanje vjerskih vrijednosti označilo "zvono za uzbunu zbog moralnog sloma u koji je svijet uvučen".

Erdogan i njegova AKP stranka s islamističkim korijenima pooštrili su svoj stav prema LGBTQ zajednici, posebno tijekom kampanje za prošlogodišnje izbore. Erdogan je LGBTQ zajednicu ranije nazvao "perverznim" trendom koji ne priznaje.

Homoseksualnost nije podložna kaznenom gonjenju u Turskoj, ali je neprijateljstvo prema njoj široko rasprostranjeno, a policijska obrana parada ponosa postala je oštrija tijekom godina.

- Predsjednik Erdogan je kazao da se ljudsko dostojanstvo gazi pod krinkom slobode izražavanja i tolerancije, da se rugaju vjerskim i moralnim vrijednostima, te da to vrijeđa muslimane podjednako kao i kršćanski svijet - priopćilo je predsjedništvo na platformi X.

- Erdogan vjeruje da je potrebno zajednički podići glas i zauzeti zajednički stav protiv ovih - dodaje se u priopćenju, prenosi Reuters.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije