POPLAVE U EUROPI

Evakuirani cijeli gradovi, raste broj mrtvih, očekuje se povijesni vodostaj Dunava u Hrvatskoj

poplave
EXPA/ Newspix/ Dawid Markysz/EXP
17.09.2024.
u 07:35

Stanovnici nekoliko poljskih i čeških regija u ponedjeljak su evakuirani, a drugi u srednjoj Europi počeli su raščišćavati svoja naselja nakon najgorih poplava u više od dva desetljeća koje su za sobom ostavile pustoš i sve više mrtvih. Pogranična područja između Češke i Poljske ovaj su vikend bila teško pogođena iznimno jakim kišama koje su uzrokovale bujice koje su odnijele neke mostove, prisilile stanovnike na evakuaciju i oštetile automobile i kuće. U poplavama od Rumunjske do Poljske zadnjih je nekoliko dana poginulo najmanje 17 ljudi.

U ponedjeljak poslijepodne, gradonačelnik Nyse, grada s više od 40.000 stanovnika na jugu Poljske, pozvao je sugrađane da se odmah evakuiraju nakon što je oštećen obližnji nasip.  U sjeveroistočnom češkom gradu Ostraciju, probijena barijera na rijeci Odri na mjestu gdje se spaja s rijekom Opavom prouzročila je poplavu industrijskog dijela grada uključujući kemijsku tvornicu BorsodChem, koksaru OKK Koksovny i druge. Stotine ljudi evakuirane su i iz drugih stambenih četvrti.  U češkom gradu Litovelu, 70 posto kojeg je u ponedjeljak bilo pod metar vode, stanovnici su rekli da su se jako bojali. "Bilo me jako, jako strah... Pobjegla sam jer je voda rasla jako brzo u blizini kuće", rekla je Renata Gaborova (39).

U emisiji Otvoreno HRT-a Elizabeta Kos, ravnateljica Uprave vodnog gospodarstva i zaštite mora u Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, upozorila je kako se na ulazu u Hrvatsku očekuje vodostaj Dunava od 750 centimetara.

- Gledali smo prognostičke modele i stanje u susjednim zemljama. Hrvatska je u povoljnijem položaju, nego Češka, Poljska, Rumunjska i Austrija, rekla je. Prvenstveno, jer trenutno protok na našim rijekama nije toliko velik, pogotovo na unutarnjim vodama, Muri i Dravi.

- Što se tiče Dunava, očekuju se visoki vodostaji te nadolazeći vodni val 21. rujna u Budimpešti, bit će jedan pet povijesnih vodnih valova. Očekuje se da bi bio na +850 centimetara u Budimpešti, a u Hrvatsku će ući 25. rujna na Batini. Očekujemo vodostaj od 750 centimetara, kazala je. To je za metar više, nego što je bilo u lipnju, a trenutno je na oko 312 centimetra.

- Takvi vodostaji su povijesni. Zadnji put su se događali 2013. godine. Stručne službe Hrvatskih voda obilaze hidrotehničke građevine, punimo vreće s pijeskom i pripremamo se za ono što dolazi. Od srijede počinju sastanci stožera kako bi koordinirali ljude na terenu, dodala je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije