Na strani Rusije

Evo koja se država uključila u rat u Ukrajini: Šalju vojnike, inženjere...

Koreja
profimedia
17.10.2024.
u 09:23

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako Pjongjang ne pomaže Rusiji samo oružjem

Sukob u Ukrajini pružio je Sjevernoj Koreji priliku za koju je dugo tražila – testiranje novog oružja i stjecanje iskustva u modernom ratovanju. Prema analitičarima i službenim izvorima iz Južne Koreje, Sjeverna Koreja ne šalje samo streljivo i projektile, već i vojne inženjere i vojnike da sudjeluju u borbama na strani Rusije.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je kako Pjongjang ne pomaže Rusiji samo oružjem, već prebacuje i vojno osoblje u okupacijske snage. Južnokorejski ministar obrane Kim Yong-hyun potvrdio je prošlog tjedna da je već nekoliko sjevernokorejskih vojnika poginulo u Ukrajini te dodao da se očekuje dolazak dodatnih snaga.

Povijest vojnog angažmana Sjeverne Koreje

Sjeverna Koreja u prošlosti je slala vojno osoblje u druge sukobe, uključujući Vijetnamski rat i Jomkipurski rat 1973. godine. Također je podržala Assadov režim tijekom građanskog rata u Siriji 2016. godine slanjem raketnih tehničara i manjih borbenih postrojbi .

U slučaju rata na Korejskom poluotoku, iskustvo iz Ukrajine može se pokazati ključnim za sjevernokorejsku vojsku. "Ako su njihovi vojnici doista angažirani u Ukrajini, to je njihovo prvo sudjelovanje u velikom sukobu nakon desetljeća, prilika da se prilagode modernom ratovanju, uključujući uporabu dronova", izjavio je vojni stručnjak Yang Uk iz Asan Instituta za političke studije u Seulu.

Nova dinamika savezništva s Rusijom

Washington je upozorio na sve jače vojno povezivanje Moskve i Pjongjanga, iznoseći dokaze o upotrebi sjevernokorejskih projektila u Ukrajini. Među njima su i balistički projektili kratkog dometa KN-23, koje Sjeverna Koreja može koristiti i za napad na Južnu Koreju ako dođe do sukoba na poluotoku, prenosi Index.hr.

Prema analitičarima, najveći doprinos Sjeverne Koreje neće biti broj vojnika, već slanje inženjera i savjetnika koji će pomoći ruskoj vojsci u korištenju oružja i analizi njegove učinkovitosti. Iako se sumnja da će Pjongjang poslati veći broj borbenih snaga, očekuje se nastavak isporuke streljiva i projektila.

Odbacivanje optužbi i rastuće napetosti

I Moskva i Pjongjang negiraju optužbe o vojnom angažmanu Sjeverne Koreje u Ukrajini. Rusija je izvještaje o prisutnosti sjevernokorejskih vojnika nazvala "lažnim vijestima". Unatoč tome, ukrajinski izvori nastavljaju izvještavati o bjegovima sjevernokorejskih vojnika iz ruske regije Kursk i potragi ruskih vlasti za njima.

Istovremeno, Sjeverna Koreja jača neprijateljstvo prema Južnoj Koreji. Simboličnim uništenjem ključnih prometnih veza između dvije zemlje, Pjongjang je pokazao sve agresivniji stav. Stručnjaci upozoravaju da bi savezništvo s Rusijom moglo dodatno potaknuti Sjevernu Koreju na agresivne poteze prema Južnoj Koreji .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije