UDAR BORISA

FOTO/VIDEO Katastrofalne oborine prijete Europi, zemlje se pripremaju za potop: 'Ovo je izvanredna situacija'

Foto: Meteosat/Pixsell
1/7
13.09.2024.
u 19:14

Manuel Kelemen, meteorolog na Puls24 TV, izjavio je kako je iz meteorološke perspektive "ono što trenutno doživljavamo izvanredno, ako ne i bez presedana".

Središnja Europa se priprema za neviđeno nevrijeme. Već smo ranije pisali o cikloni Boris, no čini se kako su države središnje Europe i dalje na nogama, suočavajući se s nadolazećom vremenskom katastrofom. U Austriji se pripremaju vreće s pijeskom, u Češkoj su ispraznili rezervoare, a u Poljskoj se očekuju iznenadne poplave dok prognostičari upozoravaju na dane "potencijalno katastrofalnih" oborina.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je kako "nema razloga za paniku" nakon što je prisustvovao sastanku o opasnosti od poplava u Wroclawu, unatoč predviđanjima da bi moglo pasti 15 cm kiše u četiri južne provincije. U Austriji su već zabilježeni problemi s prometom zbog jakih kiša i snijega u planinama, a kancelar Karl Nehammer izjavio je kako je vojska spremna rasporediti do 1.000 vojnika ako bude potrebno. Glavni grad Češke ne prepušta ništa slučaju, prisjećajući se razarajućih poplava koje su poharale Prag prije dva desetljeća. Slike iz 2002. godine, kada su poplavljene stanice metroa, evakuirani stanovnici u gumenim čamcima te utapanje slonova u zoološkom vrtu u Pragu, duboko su urezane u lokalnu memoriju.

Neposredno prije 10 sati ujutro u petak, postavljena su debela čelična vrata, jedan metar široka, zatvorila su tzv. Vražji kanal (Češki: Čertovka), uski vodeni tok koji prolazi kroz povijesnu četvrt Malá Strana prije nego što se ponovno spaja s rijekom Vltavom. Vrata na Vražjem kanalu dio su nacionalne mreže obrane od poplava, za koju vlasti tvrde da je koštala više od milijardu eura kako bi se spriječilo ponavljanje katastrofalnih šteta iz 1997. i 2002. godine, piše BBC

1/8

Prag se nada da će izbjeći najgore, dok je fokus ovog vikenda na središnjim i istočnim dijelovima zemlje, posebno Sjevernoj Moravskoj, gdje je 1997. godine živote izgubilo 50 ljudi. Planinski lanac Jeseníky mogao bi primiti oko 400 mm kiše u sljedeća tri dana, a ta će voda potom teći rijekom Odrom prema Poljskoj, prolazeći kroz brojna sela i gradove.

Nakon sastanka s hitnim službama na jugozapadu Poljske, Donald Tusk pokušao je umiriti javnost izjavivši kako prognoze nisu "previše alarmantne" te da nema razloga očekivati ništa što bi moglo ugroziti cijelu zemlju. Poljska teritorijalna vojska bila je u stanju pripravnosti, a u provinciji Malopolska pohranjeno je oko dva milijuna vreća s pijeskom, dok je u Donjoj Šleziji, u provinciji oko Wroclawa, dostupno još milijun vreća.

"Ako se nešto može očekivati, i na to se želimo pripremiti, to su naravno lokalizirane poplave ili tzv. iznenadne poplave", dodao je Tusk. Tisuće stanovnika u Wroclawu morale su koristiti stubišta u svojim višekatnicama jer su liftovi isključeni zbog straha od poplava, izvijestili su lokalni mediji, piše BBC

Poljski Institut za meteorologiju i upravljanje vodama kasnije je proširio najviši stupanj upozorenja s četiri južne provincije sve do ušća rijeke Odre u Szczecinu, gdje se ulijeva u Baltičko more. Austrija je prošlog kolovoza doživjela najtopliji mjesec od kada se vode mjerenja, prema podacima saveznog instituta Geosphere Austria. Sada upozoravaju na 10-20 cm oborina u mnogim regijama u samo nekoliko dana. Na nekim mjestima moguće je i više od 20 cm, posebno u planinama Gornje i Donje Austrije te u sjevernoj Gornjoj Štajerskoj. Austrijski centar za upozorenje na oluje, UWZ, navodi da će u nekim područjima dosadašnji rekordi za cijeli rujan biti premašeni u samo nekoliko dana.

Manuel Kelemen, meteorolog na Puls24 TV, izjavio je kako je iz meteorološke perspektive "ono što trenutno doživljavamo izvanredno, ako ne i bez presedana". Austrijske željeznice, OEBB, savjetovale su putnicima da odgode nehitna putovanja, dok je dio željezničke linije Tauern između Bad Hofgasteina i Böcksteina u pokrajini Salzburg zatvoren zbog jakog snijega.

Moguće su poplave i odroni zemlje, a očekuju se i olujni vjetrovi u glavnom gradu, Beču. Humanitarna organizacija Caritas apelirala je na volontere da pomognu u pogođenim područjima. Neprestana jaka kiša očekuje se i preko granice, u njemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj.

Iako je riječ o regionalnoj, a ne nacionalnoj krizi, velika područja središnje Europe su pogođena. Podsjetnik na nacionalne prioritete stigao je ranije ovog tjedna kada su češki dužnosnici objavili da su bili prisiljeni odbiti njemački zahtjev da prestanu ispuštati rezervoare u rijeku Vltavu, koja se ulijeva u rijeku Elbu i dalje prema Njemačkoj, nakon što se srušio most u Dresdenu. Ti rezervoari - niz od devet brana poznatih kao Vltavska kaskada - moraju biti napola prazni kako bi primili ono što predstoji ovog vikenda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije